Museo
Teksti Anni Rissanen Kuvat Seinäjoen museot
Seinäjoen museoissa järjestetään näyttelyiden lisäksi paljon tapahtumia ympäri vuoden. Muun muassa Kevätkauden avajaiset ja Joulun tuntu on järjestetty Etelä-Pohjanmaan museolla Törnävällä jo niin monena vuonna, että ne ovat muodostuneet perinteeksi.
– Joulun tuntu järjestettiin ensimmäisen kerran jo kymmenisen vuotta sitten, museonhoitaja Minna Heinonen Etelä-Pohjanmaan museolta muistelee.
– Monet perheet ovat kertoneet, että he tulevat tapahtumaan yhä joka vuosi, vaikka lapset ovat jo tonttuiän ohittaneet. Se on tärkeä osa joulun odotusta.
Kivinavetan viereen nousee markkinakojuja, ja onpa paikalle tulossa oikea posetiivarikin.
Toinen rakastettu tapahtuma on ollut yhdessä kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa tuotettu Östermyra-päivät. Sen tilalla museolla vietetään tänä vuonna Entisajan elopäiviä. Museossa on parhaillaan esillä Koiramäen kartanolla -näyttely, joten myös tapahtumassa eletään Koiramäen aikaa eli 1800-luvun puoliväliä. Tapahtumaviikonloppuna pidetään auki useita museorakennuksia, joihin tavallisesti pääsee vain opastusten yhteydessä.
– Museoalueen rakennukset edustavat hyvin Koiramäen aikaa, ja esimerkiksi kauppapuori ja apteekki ovat ihan samannäköisiä kuin Koiramäki-kirjoissa. Niissä saattaa tapahtuman aikana tavata myös kauppiaan tai apteekkarin työssään, Heinonen hymyilee.
Koiramäen lasten tapaan päästään vierailemaan myös kartanossa. Liinamaan talonpoikaisessa pihapiirissä puolestaan kokeillaan monenlaisia perinnetaitoja. Kivinavetan viereen nousee markkinakojuja, ja onpa paikalle tulossa oikea posetiivarikin.
– Näiden isojen tapahtumien lisäksi meillä on syksyllä ohjelmassa muutakin, esimerkiksi luentoja ja opastuksia. Ja tietysti olemme mukana ValotON-tapahtumassa marraskuun puolivälissä Törnävällä, Heinonen muistuttaa.
Museoalueelle saapuu jo marraskuun ensimmäisellä viikolla Alexander Reichsteinin valoa hohtava veistosinstallaatio He olivat täällä. Reichsteinin maailmallakin kiertäneet teokset nähdään nyt ensi kertaa Etelä-Pohjanmaalla. Installaation historialliset hahmot ovat kuin haamuja kartanon loisteliaimmilta ajoilta.
Vaikka Suojeluskunta- ja lottamuseon näyttelyiden teema on vakavampi, myös siellä osataan iloita. Syyskuun alussa järjestetään Suojeluskuntatalon iltamat, jolla on esikuvansa 1920–40-luvulla.
– Lottien paikallisosastot keräsivät varoja omaan ja suojeluskuntatoimintaan, ja iltamien järjestäminen oli tehokkain tapa, kertoo museonhoitaja Leena Ohraniemi.
Esiintyjiä iltamiin saatiin muun muassa Lottien omista voimisteluryhmistä ja kuoroista.
Tilaisuuksien avulla myös vahvistettiin lottahenkeä ja levitettiin maanpuolustusaatetta, mikä näkyi iltamien ohjelmassa. Päävastuu iltamien järjestämisestä oli huvitoimikunnalla, jonka tuli noudattaa keskusjohtokunnan ohjeita. Vaikka keskusjohtokunta ei hyväksynyt tanssimista, käytännössä vakavan ohjelman jälkeen oli yleensä tunnin verran tanssia.
– Jos iltamat järjestettiin suojeluskunnan nimissä, ei tanssi muodostunut ongelmaksi, Ohraniemi naurahtaa.
Niin sanottu vakava ohjelma sisälsi esimerkiksi musiikkia, puheita, runonlausuntaa, kuvaelmia, voimistelu- tai kansantanssiesityksiä ja yhteislaulua. Usein siihen kuului myös näytelmä, jonka sisällön piti edustaa oikeaa arvomaailmaa. Siksi näytelmät kirjoitettiin yleensä itse. Yksi näytelmiä laatineista lotista oli kansanedustajana ja Etelä-Pohjanmaan lottapiirin johtajana tunnettu Hilja Riipinen.
Suojeluskuntatalon iltamat aloittaa museolla Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vieton. Kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa on tänä vuonna Viihteen ja taiteen tiloissa. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia järjestävät museoiden lisäksi muun muassa monet koulut ja yhdistykset ympäri Suomen.
Marraskuun lopussa museolla vietetään Talvisodan alkamisen muistopäivää. Talvisodan alusta tulee tällöin kuluneeksi 80 vuotta. Lisäksi syyskauden ohjelmassa on opastusvartteja Monin sydämellisin terveisin -näyttelyyn, joka kertoo erään nuoren miehen sotakokemuksista hänen kirjoittamiensa kirjeiden kautta. Näyttelyn teemaan liittyen järjestetään myös Kirjeiden iltoja, joissa kaikki halukkaat saavat lukea ääneen sota-ajan tai muita vanhoja kirjeitä. ⧫
28.4.2019–8.3.2020
Koiramäen kartanolla
Etelä-Pohjanmaan museo
Pysyvä näyttely
Mihinä me ollahan?
Etelä-Pohjanmaan museo
20.2.2019–2.2.2020
Monin syrämellisin terveisin
Suojeluskunta- ja lottamuseo
Pysyvä näyttely
Isänmaan asialla
Suojeluskunta- ja lottamuseo
Pysyvä näyttely
Mannerheim ja Seinäjoen päämaja
Suojeluskunta- ja lottamuseo
17.–18.8.2019
Entisajan elopäivät
Etelä-Pohjanmaan museo
4.–8.9.2019
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
Suojeluskunta- ja lottamuseo
ke 2.10. & ke 20.11.2019
Kirjeiden ilta
Suojeluskunta- ja lottamuseo
5.–16.11.2019
He olivat täällä -installaatio
Pysyvä näyttely
la 30.11.2019
Talvisota 80 vuotta
Suojeluskunta- ja lottamuseo
ke 11.12.2019
Joulun tuntu
Etelä-Pohjanmaan museo
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.8.2019.
Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.
Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2
Lisätietoja
seinajoki.fi/museo
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Äänitaide
Musiikki
Konsertit
Teatteri
Draama
Teatteri
Komedia
Teatteri
Draama
Teatteri
Improvisaatio
Teatteri
Lastennäytelmä
Teatteri
Taidetoiminta
Kirjallisuus
Kirjailijat
Kirjallisuus
Palvelut
Kuvataide
Näyttelytilat
Kuvataide
Kulttuurikeskus
Kuvataide
Valotaide
Kuvataide
Luento
Kuvataide
Taidetoiminta