KuvataidePäivi Rintaniemi tuo saven Taidehallin kevääseen

Teksti Sanna Karimäki-Nuutinen, Laura Köönikkä ja Elina Teitti Kuva Sofia Rintaniemi

Päivi Rintaniemi ja saviveistos

Savi muovautuu Päivi Rintaniemen käsissä toisinaan jopa uhmaamaan painovoimaa. Seinäjokelaistaiteilijan näyttely Calix on Seinäjoen taidehallin Hallin ensimmäinen yksityisnäyttely, joka esittelee mittavan taiteellisen uran tehneen taiteilijan uusinta tuotantoa.

Rintaniemen saviveistosten yksinkertainen, hauras mutta stabiili muoto antaa yleisölle mahdollisuuden keskittyä pelkistettyyn, fyysiseen pintaan ja pysäytettyyn liikkeeseen. Vaatimattomana pidetyllä savella materiaalina on vahva luonne. Rintaniemen käsissä savesta on muovautunut vuosikymmenien saatossa tuhansia esineitä, veistoksia, pintoja ja muotoja.

— Työmenetelmäni ovat hyvin yksinkertaiset ja perinteiset – käsinrakennuksen välineinä savi ja veitsi. Joissain teoksissa olen käyttänyt myös muita materiaaleja kuten betonia ja rautalankaa, Päivi Rintaniemi kertoo.

Calix tuo näyttelytilasta esiin jälleen aivan uuden, vielä yleisölle tuntemattoman puolen.

Taiteilija prosessoi saven avulla maailman omituisuuksia, tragedioita ja iloa.

— Hyvin kansainvälisenä alkaneen näyttelyohjelmamme osana paikallisen taiteilijan näyttely merkitsee Taidehallille yhteyttä ja vuorovaikutusta omiin juuriin ja alueeseen, jossa toimimme. Rintaniemen veistokset rouheassa, betonisessa Hallissa tuntui mieltä kutkuttavalta ja toimivalta yhdistelmältä. Samalla uskomme, että näyttely kiinnostaa niin paikallisesti kuin laajempaakin yleisöä, kertoo taidetuottaja Pii Anttila näyttelyvalinnan taustoista.

Taiteilija prosessoi saven avulla maailman omituisuuksia, tragedioita ja iloa.

— Savi tarjoaa mahdollisuuden meditatiiviseen työskentelyyn ja vuoropuheluun. Ja onhan sillä myös oma mystinen puolensa muistuttaessaan meitä menneistä sukupolvista, Rintaniemi kertoo.

Mikroskooppisen pienistä rakeista muodostuva savi on ikiaikainen, historiallinen materiaali. Latinankielinen sana calix tarkoittaa maljaa.

Rintaniemi on tehnyt menestyksekkään uran taiteellisella työllään niin Suomessa kuin ulkomailla. Taiteilijana hän puhuu teostensa äärellä asioista ja elämän kääntökohdista sanoilla, joihin kuulijan on helppo samaistua. Hänen näyttelynsä ja teoksensa usein kantavatkin nimiä arkisesta todellisuudesta. Tutkijan lailla hän pohtii taiteessaan ihmisyyttä, sitä mitä näemme muissa ja miten voimme välittää toisistamme huomaamalla taiteen kautta asioiden yksinkertaisuuden ja kauneuden.

Näyttelyn yhteydessä keskustellaan taiteen tekemistä ja sen merkityksiä. Rintaniemi kutsuu Taidehalliin keskustelukumppaneita eri taiteen ja elämän aloilta.

Näyttely ja erityisesti sen materiaali – savi – näkyy myös muualla taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa: Taito Etelä-Pohjanmaa ry järjestää yhdessä Taidehallin kanssa kevään aikana keramiikan erikoiskurssin. ⧫

3.2.–29.5.2021

Calix

Halli

Seinäjoen taidehalli

Taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
seinajoentaidehalli.fi

Lisää ilmiöitä: