MusiikkiTangon ikuinen kapinallinen

Teksti Janne Ahtonen Kuvitus Hetty Krist

Astor Piazzolla by Hetty Krist

Seinäjoen kaupunginorkesterin kevään konserttien yksi huipuista, El Tango, kuullaan Seinäjoki-salissa torstaina 11. maaliskuuta. Samana päivänä 100 vuotta sitten syntyi Mar del Platassa, Argentiinassa Astor Piazzolla.

Astor Piazzolla (1921–1992) oli argentiinalainen säveltäjä, sovittaja ja huippulahjakas bandoneónisti. Hän oli tangomusiikin ikuinen kapinallinen, joka rohkeni rikkoa rajoja perinteisen tangon, jazzin ja länsimaisen taidemusiikin välillä. Hän kehitti sataman ravintoloiden tangomusiikista 50-luvulla uuden tyylin, tango nuevon (suom. uusi tango). Taidemusiikin yhdistäminen tuliseen tangoon ja jazzin vapaaseen improvisaatioon sai aikaan valtavan myrskyn tangokonservatiivien piireissä, joissa Piazzollan koettiin menneen pilaamaan vanhat perinteet. Sittemmin tästä tangon uudesta suunnasta, kertakaikkisen ainutlaatuisesta yhdistelmästä urbaania, aggressiivistakin sykettä ja viiltävää haikeutta, on tullut Argentiinan kansallisaarre ja maailmanlaajuinen ilmiö.

Bandoneontaiteilija Henrik SandåsBandoneontaiteilija Henrik Sandås.  Kuva Fernando Maruñak

SKOR, bandoneontaiteilija Henrik Sandås ja kokeellisista projekteistaan tunnettu, laulava ja runoja lausuva viola da gamban soittaja Mikko Perkola yhdistävät voimansa konsertissa, jossa kuullaan riipaisevaa runoutta Piazzollan kauneimpien sävellyksien siivittämänä.

Konsertissa kuullaan Piazzollan ángel ja diablo-sarjat, Sandåsin uusia sovituksia Piazzollan teoksista Ernesto Sabaton ja Jorge Luis Borgesin teksteihin sekä Perkolan uutta, omaa tuotantoa.

Perkola on yksi Suomen tämän hetken persoonallisimpia muusikoita – taiteilija, joka haastaa vanhoja rakenteita ja etsii jatkuvasti uutta. Hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä mm. UMO:n, Jukka Perkon, Kari Ikosen ja FIBO:n kanssa.

Henrik Sandås on bandoneontaiteilija, jonka puhutteleva soittotyyli ja tunteelliset tulkinnat ovat saavuttaneet suosiota ympäri Eurooppaa, Venäjää ja Etelä-Amerikkaa. Hän on yksi Suomen kysytyimmistä tango nuevo -spesialisteista ja omistaa myös paljon aikaansa musiikin sovittamiselle ja orkestroinnille.

Satoja vuosia vanhan viola da gamban, argentiinalaisen tangon bandonéonin ja ihmisen lauluäänen sävyt sulautuvat orkesterin instrumenttien luomaan kudokseen. Tästä syntyy ainutlaatuinen, mukaansa tempaava tarina, joka pitää sisällään taiturimaisia, intohimoisia ja sielukkaita tulkintoja Piazzollan ympäri maailmaa rakastetuista sävelistä. ⧫

To 11.3.2021 klo 19

El Tango

Seinäjoki-sali

Seinäjoen kaupunginorkesteri

Eli SKOR on klassisen musiikin orkesteri, joka taipuu monipuolisesti eri musiikkityyleihin sinfonioista lastenkonsertteihin ja viihteestä nykymusiikkiin. SKOR konsertoi akustisesti loistavassa, nimenomaan musiikkisaliksi suunnitellussa Seinäjoki-salissa. Runkosoittajiston jousikvintetti ja puhallinkvintetti esittävät säännöllisesti niin keskeistä klassista, kuin uudempaakin kamarimusiikkituotantoa. Soittajistoa täydennetään sinfoniakonserteissa ammattimuusikoilla.

Osoite
Seinäjoki-sali, Kampustalo, Kalevankatu 35
SKORin toimisto, Keskuskatu 32 A

Lisätietoja
skor.fi

Lisää ilmiöitä: