Kulissien takanaHyvän apurahahakemuksen 10 käskyä

Teksti Kirsi Haapamatti Kuvitus Jenni Latva

Millaisia ihmisiä ovat apurahataiteilijat? Varmasti monenlaisia, mutta yksi asia heitä yhdistää: he ovat osanneet laatia hyvän apurahahakemuksen. Ilmiö-lehti kokosi vinkkipaketin apurahojen hakuun.

1. Ole ajoissa.

Tämä vinkki voi tuntua turhankin itsestään selvältä, mutta ei ole sitä. Joka vuosi jokainen apurahajärjestelmä ruuhkautuu, kun hakijat klikkaavat itsensä sisään viime hetkillä. Hakemuksen tekninen jättäminen on oma lukunsa, mutta ajoissa valmistautuminen on järkevää muutoinkin. Usein hakemuksen tekemisen aikana hakijalle itselleenkin tarkentuu ja valaistuu se, mitä oikeastaan on tekemässä. Mikä on ideani ydin? Hakemuksen ja erityisesti työsuunnitelman haudutteluun on hyvä varata muutama viikko.

2. Vastaa siihen, mitä kysytään.

Eli lue myöntäjän sivuilleen kirjaamat ehdot ja ohjeet. On turha hakea työskentelyapurahaa, jos haku on auki vain projekteille. Ruotsinkielisille alle 40-vuotiaille suunnattu apuraha on avoinna vain heille.

3. Kerro ideastasi hakemuksessa kuin kertoisit kenelle tahansa ulkopuoliselle.

Arvioijissa on taiteentuntijoita, mutta ei aina syvällisesti juuri sinun alasi. Hakemusteksti saa olla syvällinen, mutta pidä huoli, että keskeiset asiat tulevat selviksi heti alussa. Satsaa myös tiivistelmään.

4. Suosi suosittelijoita.

Tämä pätee erityisesti, jos olet taiteilijanurasi alkuvaiheessa, eikä sinulla ole vielä julkaistuja töitä tai näyttelyitä. Suosittelijana voi olla opettaja tai vaikka kokeneempi kollega.

5. Ole realisti.

Hae riittävän isoa apurahaa, mutta älä lyö yli! Katso aikaisemmista myönnöistä, minkä suuruisia apurahoja rahoittaja on antanut. Monissa vuosi- ja puolivuotisapurahoissa on kiinteät apurahasummat. Niistä poikkeaminen osoittaa, ettet ole lukenut apurahakriteerejä. Kerro myös, jos olet hakemassa hankkeeseen rahoitusta myös muualta. Rahoitussuunnitelman avaaminen voi vakuuttaa arvioijan hankkeesi toteuttamiskelpoisuudesta.

6. Älä vetoa sosiaalisiin syihin.

”Tarvitsen rahaa” on joskus lukenut apurahahakemuksen työsuunnitelman kohdalla. Se on varmasti totta, mutta apurahoja ei myönnetä sosiaalisin perustein. Poikkeuksena erilaiset korona-apurahat, joita on myönnetty taiteen kentän poikkeuksellisen tilanteen johdosta. Apurahoilla tuetaan taiteen tekemistä, ei hakijan laskupinon madaltamista.

7. Unohda isi!

Konditionaalin käyttäminen hakemuksessa kannattaa unohtaa. Ilmaisutapa on toki vapaa, mutta ”jos saisin apurahan, tekisin sillä…” -tyyppinen aloitus ei kieli palavasta halustasi tehdä taidetta. Anteeksipyytely ei kuulu apurahahakemiseen.

8. Muista tärkeät liitteet.

Satsaa erityisesti ansioluetteloon, jossa kerrot tiiviisti koulutuksestasi, muista apurahoista, palkinnoista, tunnustuksista ja julkaisuista.

9. Jos hakemuksesi tarvitsee tuekseen kuvia, valitse viisi parasta.

Teosten (taulut, veistokset) kuvaamiseen kannattaa satsata. Valitse esille kuvina toimivat teokset ja käytä mahdollisesti ammattikuvaajaa teoskuvien ottamiseen.

10. Vertaa ja verkostoidu.

Näytä hakemusta kaverille, joka on saanut apurahaa. Luetuta hakemustekstisi kaverilla tai kollegalla, myös oman taiteenalan ulkopuolisella taiteilijalla. Ideasi on ehkä hyvä, mutta hakemuksesi ei kerro siitä riittävästi.

Miia Palomäki

Hakemuksessa ei saa käyttää konditionaalia! Se minulle taiteen opinnoissani iskostui mieleen. Konditionaalin käyttäminen vaikuttaa mielentilaan, jossa hakemusta kirjoittaa.

Miia Palomäki, muusikko

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 9.1.2022.

Lisää ilmiöitä: