Musiikki
Teksti ja kuva Jenni Latva
Lavalle valojen loisteeseen astuu kolme soittajaa. He asettautuvat kukin omille paikoilleen ja pienen keskittymisen jälkeen aloittavat soittamisen. Samaan aikaan ääniteknikko Sami Silénin työsarka miksauspöydän äärellä jatkuu. Tähän mennessä on kuitenkin tapahtunut jo paljon, josta yleisö näkee ja kuulee vain pienen siivun.
Sami Silén on itse myös taustaltaan muusikko, mutta hän on keskittynyt äänisuunnitteluun, studiosoittamiseen sekä äänitysstudionsa pyörittämiseen. Ääniteknikko ei tittelinä täysin kuvasta sitä, mitä Silén tekee. Hän hoitaa AV-tekniikkaa eli kaikkea, mikä liittyy tilaisuuksien audiovisuaaliseen puoleen; valot, äänet ja videot.
Tilaisuuksia on seminaareista konsertteihin ja webinaareista tanssiteatteriin ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi Silén suunnittelee myös äänentoiston ja akustiikan ratkaisuja eri tiloihin ja tarpeisiin.
Äänisuunnittelu on kokonaisvaltaista työtä, ja se alkaa paljon aikaisemmin kuin artisti astuu lavalle tai luennoitsija asettuu puhujanpönttöön. Tilaisuuksien AV-tekniikan hoitamisessa on tuotantosuunnittelu kaiken A ja O.
— On tärkeää tietää, mitä asiakas haluaa. Minkälaisen tunnelman hän tilaisuuteensa tahtoo, ja miten minä voin olla apuna sen saavuttamisessa, Silén kertoo työstään.
On tärkeää varmistaa, että tunnelma välittyy yleisölle ja musiikki kuulostaa siltä, miltä esiintyjä on halunnut.
Artisteihin hän käy tutustumassa ennen keikkaa YouTubessa, jotta hän osaa omalla työpanoksellaan auttaa muusikkoa välittämään sanomansa yleisölle. Artistien kohdalla myös tekniset vaatimukset selvitetään hyvissä ajoin ennen esitystä.
Silén haluaa taata muusikoille kiireettömän tunnelman ennen keikkaa. Esityspäivänä hän aloittaa työnsä hyvissä ajoin ja ennen bändin saapumista tekee tekniset asiat niin valmiiksi kuin se on mahdollista. Näin esiintyjät saavat keskittyä omaan tekemiseensä.
Soundcheckissä huolehditaan siitä, että muusikoilla on hyvä olla ja he kuulevat itsensä ja toisensa. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että tunnelma välittyy yleisölle ja musiikki kuulostaa siltä, miltä esiintyjä on halunnut. Itse keikan aikana Silén tarkkailee ja tekee tarvittaessa pieniä säätöä äänentasoissa. Aplodien jälkeen pystytetty tekniikka puretaan ja huolehditaan, että tila jää sellaiseksi kuin se oli sinne saavuttaessa.
Kaikesta huolimatta, Silén ehtii keikoilla työnsä lomassa myös nauttia musiikista.
Silén kiteyttää suhteensa omaan tekemiseensä nopeasti.
— Maailman paras työ on sellaista, että tuntuu, ettei töissä olisikaan. Jos alkaa tuntua liikaa työltä, on aika siirtyä johonkin muuhun.
Toistaiseksi näin ei ole käynyt. ⧫
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 9.1.2022.
Taideyliopiston toiminta Seinäjoella on konsertteja, klubi-iltoja, näyttelyitä, taideyllätyksiä kaupungilla, aikuiskoulutusta avoimessa yliopistossa, monipuolisia lyhytkursseja, tutkimusta ja kehittämistä.
Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25
Lisätietoja
uniarts.fi/seinajoki
Gallup
Gallup
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Oheisohjelma
Kuvataide
Taidekasvatus
Museo
Kulissien takana
Musiikki
Tekijät tutuksi
Musiikki
Äänitaide
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Levyt
Kirjallisuus
Runous
Kirjallisuus
Tehtävä
Kirjallisuus
Palvelut
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Kulissien takana
Muut tapahtumat
Lastenfestarit
Muut tapahtumat
Taidetta ja makuja
Muut tapahtumat
Haku auki
Kulissien takana
Taiteilijoille