Kulttuurikeskus
Teksti Ulla Laukkala Kuvat Katja Lösönen ja Latvala & Alkula
Alvar Aallon rakennuksista löytyy usein ”jotain sinistä”. Kuvassa Lakeuden Ristin toimituskappelin lasimaalaus Elämän virta.
Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli Seinäjoen keskustaan ainutlaatuisen hallinto- ja kulttuurikeskuksen, jota paikalliset kutsuvat Aalto-keskukseksi. Aallon rakennukset näyttävät hyvältä miltä puolelta tahansa, aivan kuin olisit aina julkisivun puolella. Kerrotaan, että Aallon kerrotaan saaneen vaikutteita hallintokeskuksen rakennusten sijoitteluun Keski-Euroopasta. Kirkko sijaitsee idässä ja valtio lännessä, kuten Seinäjoella Lakeuden Risti ja valtion virastotalo. Pohjoisesta löytyvät kaupungin toiminnot ja etelästä kulttuuritoiminnot, kuten Seinäjoella kirjasto ja teatteri.
Mustikkalamput Aallon kirjastossa.
Aalto lisäsi suunnitelmiinsa usein sinisiä yksityiskohtia. Lakeuden Ristin kirkossa ”revontulten leikkiä” muistuttavan urkupillistön taustan sinistä seinäosaa vasten erottuvat pienimmätkin pillit. Kirkon toimituskappelin Aallon suunnittelema lasimaalaus Elämän virta on myös sininen. Seinäjoen kaupungintalon valtuustosalissa puheenjohtajan pöydästä löytyy pieni annos sinistä. Aallon kirjaston maakuntasalissa huomio kiinnittyy tummansinisiin ”mustikkalamppihin”. Seinäjoen kaupungintalon julkisivumateriaalina on Arabian tehtaiden valmistamat tummansiniset keraamiset sauvatiilet, jotka välkehtivät eri sävyissä vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan.
Lusikka-valaisimet Kansalaistorilla.
Seinäjoen Aalto-keskuksen rakennusten lisäksi Alvar Aalto suunnitteli myös sisustukset ovenkahvoja ja valaisimia myöten. Valaisimilla on hauskoja lempinimiä: Lakeuden Ristin toimituskappelin lamppuja kutsutaan juolukoiksi ja Aalto-keskuksen ulkovalaisimia lusikoiksi. Kaupungintalon sisätiloista löytyy lentäviä lautasia, mehiläispesiä sekä käsikranaatteja, joita on myös kirjastossa mustikoiden ja nutturoiden lisäksi.
Valo heijastuu Lakeuden Ristin alttariseinälle.
Aalto kiinnitti erityisesti huomiota valoon ja valaistukseen. Valoa oli tultava rakennuksiin riittävästi, mutta se ei saanut häikäistä tai olla häiritsevää. Hän suunnitteli muun muassa kirjastoon ikkunoiden ulkopuolelle säleiköt, jotka suodattavat sisälle tulevaa valoa. Ikkunat hän sijoitti usein huoneen yläosaan, jolloin ulkopuolen elämä ei häirinnyt sisällä työskentelyä, mutta luonnonvaloa tuli runsaasti. Lakeuden Ristiin Aalto suunnitteli ikkunavalaistuksen niin, että alttariseinälle muodostuu kaunis valon ja varjojen yhdistelmä. ⧫
Kirjaston ikkunoiden säleiköt.
Aalto-keskukseen tutustuu parhaiten tilauksesta järjestetyllä kävelykierroksella. Kesällä järjestetään myös avoimia opastuksia.
▸ visitlakeus.fi/ryhmamatkat/opastukset-ja-opastetut-kierrokset
▸ seinajoenoppaat.johku.com
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 4.1.2023.
Lisää vinkkejä paikalliskulttuurin haltuunottoon löydät Visit Seinäjoen sivuilta!
Lisätietoja
visitseinajoki.fi
Kulttuurikeskus
Ohjelmistossa
Kulttuurikeskus
Palvelut
Kulttuurikeskus
Juhlavuosi
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Kurssi
Musiikki
Konsertit
Museo
Perinteet
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Musiikkiteatteri
Teatteri
Työpaja
Taidekasvatus
Harrastukset
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Näyttelyt
Gallup
Gallup