Musiikki
Teksti ja kuva Jenni Latva
Taiteilijoiden luomia konsepteja testattiin myös käytännössä. Kuvassa taiteilija Niina Keltamäki (toinen vas.) opastaa gellipainannan saloja Katariina Vestergårdille ja Jenni Packalénille. Kurssin opettaja Päivi Järvinen (vas.) tarkkailee prosessia.
Taideyliopiston toiminta pyrkii rikkomaan taiteiden ja eri alojen välisiä raja-aitoja. Järjestämme koulutuksia, projekteja ja tapahtumia, joissa yhdistyy useimmiten monen eri alan ja organisaation osaamista. Omalla toiminnallamme pyrimme myös vahvistamaan toimialueemme taiteilijaverkostoja ja yhteiskunnan eri osa-alueita halkovia yhteistyömalleja.
Yhtenä esimerkkinä tästä verkostoitumisesta oli viime kevään ja kesän aikana järjestetty taiteidenvälinen verkostoitumis- ja inspiraatiokurssi, TUNNEKKO. Siihen idea ja tarve tuli suoraan taiteilijakentältä. Koronavuonna Taideyliopisto teki alueen taiteilijoille kyselyn, jossa haluttiin muun muassa kartoittaa Etelä-Pohjanmaalle toivottua toimintaa. Kyselyn vastauksia kävi läpi suunnittelija Eeva-Lotta Paavola yhdessä tanssitaiteilija, näyttämöohjaaja Päivi Järvisen kanssa.
— Kyselyssä kävi ilmi, että alueen taiteilijat olivat todella kiinnostuneita tapaamaan toisiaan, kontaktoitumaan ja tekemään yhteistyötä. Tällaiseen syöttiin oli todella hienoa tarttua. Loimme yhdessä Eeva-Lotan kanssa kurssikokonaisuuden, jonka harjoitukset pohjasivat kyselyn monisyisiinkin vastauksiin, kertoo Päivi Järvinen, toinen TUNNEKKO-kurssin luojista.
Taiteidenvälisellä verkostoitumis- ja inspiraatiokurssilla tehtiin erilaisia harjoituksia, jotka vahvistivat ja avarsivat osallistujien taiteilijuutta ja yhteistyötä lisääviä ryhmätöitä. Jokaisella tapaamiskerralla syntyi jotain konkreettista esimerkiksi teos, työpaja tai esitys.
— Kurssille osallistuneet pääsivät myös testaamaan ideoitaan käytännössä, ja heidän ideoimiaan konsepteja on toteutettu myös kurssin päätyttyä, iloitsee Eeva-Lotta Paavola, ja jatkaa:
— Tästä kurssissa oli myös kysymys. Osallistujat saivat kontakteja, loivat uusia konsepteja, myytäviä tuotteita tai esityksiä, joiden avulla kartutetaan taiteilijoiden toimeentuloa, mutta myös rikastutetaan alueen kulttuuritarjontaa.
Lisäksi on selvää, että eri alojen taiteilijoiden yhteistyössä luomat konseptit eivät olisi välttämättä olleet mahdollisia ilman kurssilla tapahtunutta verkostoitumista. Kurssi otettiin hyvin vastaan ja kurssilaiset ovatkin antaneet siitä kannustavaa palautetta.
Tämänkaltaisia eri tahoja yhteen tuovia koulutuksia ja tilaisuuksia kaivataan enemmän. Taideyliopistossa onkin suunnitteilla kurssille jatkoa, jonka tavoitteena on saada mukaan eri taustan omaavia osallistujia myös taidekentän ulkopuolelta. Taideyliopisto haluaa taiteen roolin vahvistuvan kaikilla yhteiskunnan eri osa-alueilla, jolloin tämänkaltainen sektorirajat ylittävä yhteistyö on merkittävässä roolissa sen saavuttamisessa. ⧫
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 4.1.2023.
Taideyliopiston toiminta Seinäjoella on konsertteja, klubi-iltoja, näyttelyitä, taideyllätyksiä kaupungilla, aikuiskoulutusta avoimessa yliopistossa, monipuolisia lyhytkursseja, tutkimusta ja kehittämistä.
Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25
Lisätietoja
uniarts.fi/seinajoki
Kulttuurikeskus
Ohjelmistossa
Kulttuurikeskus
Palvelut
Kulttuurikeskus
Seinäjoki tutuksi
Kulttuurikeskus
Juhlavuosi
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Konsertit
Museo
Perinteet
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Musiikkiteatteri
Teatteri
Työpaja
Taidekasvatus
Harrastukset
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Näyttelyt
Gallup
Gallup