Museo
Teksti Riku Hämäläinen
Kharkova, 24. maaliskuuta 2022. Kaksi miestä kävelee venäläisen ohjuksen tuhoaman talonsa raunioissa Harkovin Saltivkan asuinalueella. Alue on vaurioitunut pahoin Ukrainan ja Venäjän taisteluissa. Kuva Giulio Piscitelli
— Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät.
Näin totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö 24. helmikuuta 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Siitä asti maailma on seurannut hyökkäyssodan kulkua tiiviisti.
Seinäjoen museot avaa elokuussa valokuvanäyttelyn Ukrainan sodasta. Bulgarialainen valokuvaaja Svetlana Bachevanova kuratoi näyttelyn nimenomaan Seinäjoen museoille, ja se pohjautuu kansainvälisen valokuvaajaryhmän työlle. Taustalla on syyskuussa 2023 julkaistava kirja Ukraine: A War Crime (FotoEvidence Association, 2023).
Kirja sisältää yli 360 valokuvaa sekä silminnäkijäkuvauksia 90 valokuvaajalta 29 maasta. FotoEvidence Associationin julkaisemaan kirjaan on kerätty todisteita sodasta ja väkivallasta Ukrainan maaperällä. Kirja toimii Ukrainan nykyajan dokumentointina tuleville sukupolville, mutta myös todisteaineistona tapahtuneista sotarikoksista mahdollisia tulevia oikeudenkäyntejä silmällä pitäen.
Median välityksellä sota tulee nykyään lähietäisyydelle ja jokaisen elämään, halusimme sitä tai emme. Tapahtumien dokumentointi ei estä sodan uhrien kärsimyksiä, mutta se antaa mahdollisuuden muulle maailmalle tietää mitä Ukrainassa tapahtuu. Näyttelyssä on kuvia eri puolilta Ukrainaa.
— Ne antavat laajan kuvan tuhoista, sodan siviiliuhreista ja Ukrainan maaperällä tehdyistä rikoksista, kertoo Svetlana Bachevanova.
Zhytomyr, 2. maaliskuuta 2022. Siviili harjoittelee heittämään Molotovin cocktaileja puolustaakseen kaupunkia Venäjän hyökkäykseltä. Kuva Vyacheslav Ratynskyi
Tämä on meidän todellisuutemme.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi
Borodyanka, 9. huhtikuuta 2022. Kiovan Borodjankan esikaupunkialueella mies katselee taivaalla olevaa sateenkaaren kauneutta. Sateiden jälkeen aurinko paistoi ilmapommituksissa tuhoutuneen kerrostalon ylle. Kuva Paula Bronstein
Näyttely pureutuu uutisten alle ja kertoo koskettavia tarinoita selviytyneistä ja sodan kokeneista. Valokuvaajat saapuivat usein ensimmäisten joukossa vapautettuihin kyliin ja todistivat, mitä paikalliset ihmiset olivat joutuneet kestämään.
Seinäjoen museoiden näyttelyyn tulee kymmeniä valokuvia Ukrainasta keskeltä Venäjän hyökkäyssotaa. Kuvat ovat omakohtaisia kokemuksia niiltä, joiden tehtävä on dokumentoida tapahtumia paikan päällä ja kertoa niistä muille. Nämä sotaa ja humanitaarista katastrofia esittelevät kuvat ja tekstit osoittavat Venäjän hyökkäyksen ja miljoonien ihmisten kokeman umpimähkäisen väkivallan, mutta ne kertovat myös kuvaajien omista kokemuksista sota-alueella.
Ammattilaisten ottamat valokuvat ovat dokumentteja sodasta, mutta myös esteettisiä näkemyksiä hetkistä sodan keskellä. Näyttely käsittelee näin samalla sotakuviin liittyvää rajuakin ristiriitaa: upeat valokuvat esittelevät julmaa väkivaltaa.
Näyttelyn sisältö saattaa järkyttää herkimpiä kävijöitä. ⧫
18.8.–29.10.2023
Ukrainan sodan kylmät kasvot
Valtionkatu 1
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.8.2023.
Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.
Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2
Lisätietoja
seinajoki.fi/museo
Kuvataide
Näyttely
Kuvataide
Näyttely
Museo
Näyttely
Gallup
Paikalliset vastaavat
Taidekasvatus
Harrastukset
Taidekasvatus
Harrastukset
Teatteri
Näytelmä
Teatteri
Näytelmä
Teatteri
Näytelmä
Teatteri
Näytelmä
Teatteri
Ravintola
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Tutkimus
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Konsertit
Kirjallisuus
Kirjasto järjestää
Muut aiheet
Majoittuminen
Muut aiheet
Taidetoiminta
Muut aiheet
Yhteisö
Muut aiheet
Ympäristötaide
Muut aiheet
Itikanmäellä tapahtuu
Muut aiheet
Tienoo tutuksi
Muut aiheet
Tienoo tutuksi