Kuvataide
Teksti Elina Teitti Kuva Nastja Säde Rönkkö
Teoksen tarinoissa tuuli tai meri nähdään olentoina, joilla on tietoisuus, tunteet ja ääni.
Seinäjoen taidehallissa uppoudutaan meren syleilyyn, kun Hallissa avautuu tammikuun lopussa Nastja Säde Rönkön näyttely Those Who Kept the Light. Se on ollut esillä vuonna 2022 Rønnebæksholmin taidehallissa Tanskassa, mistä se nyt matkaa Seinäjoelle. Rönkkö on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee eri taidemuotojen parissa. Hänet palkittiin Vuoden Nuorena Taiteilijana vuonna 2019.
Näyttelyn taustalla on taiteilijan oma, ehkä hieman leikkisä unelma majakanvartijana toimimisesta. Nykyään majakat ovat automatisoituja, joten perinteisessä mielessä ammatti on kadonnut. Entisaikojen majakanvartijoihin liitetään paljon erilaisia tarinoita, ja elämäntapaa on romantisoitu fiktiossa ja taiteessa.
Kirjoissa, elokuvissa ja muussa populaarikulttuurissa ja taiteessa majakanvartijat esitetään miehinä. Tutustuessaan majakoihin ja majakanvartioihin Rönkkö oppi, että naispuolisia majakanvartijoita kyllä oli, mutta he olivat työtä hoitavien miesten perheenjäseniä: tyttäriä, vaimoja ja siskoja. Kun taiteilija matkusti Pohjoismaissa työstämässä teoskokonaisuutta, hän kuuli tarinoita tilanteista, joissa majakanvartija oli esimerkiksi sairas tai alkoholisoitunut, ja tehtävää hoiti tosiasiassa naispuolinen perheenjäsen. Yksi tositarina päätyi myös suoraan teokseen.
— Yhden videoteoksen tekstissä puhutaan yksinäisestä lehmästä. Norjassa yhdellä vaikeapääsyisellä majakkasaarella oli majakanvartijan lisäksi yksi lehmä, josta hän sai maitoa. Jos postialus ei sään vuoksi päässyt majakalle, maito oli majakanvartijan ainoa ravinto pitkiäkin aikoja, Rönkkö kertoo.
Majakanvartijoihin liitettyjen tosielämän tarinoiden ja myyttien pohjalta taiteilija käsikirjoitti kymmenen tarinaa ihmisen ja muun lajisten välisestä rakkaudesta. Tarinoissa tuuli tai meri nähdään olentoina, joilla on tietoisuus, tunteet ja ääni. Teokset ovat elokuvallisia, eeppisiä videoita, joissa runomuotoon kirjoitetut tekstit heräävät eloon ja kannattelevat tarinaa. Tapahtumapaikkoina toimivat jylhät, karut majakat ja merimaisemat eri puolilla Pohjoismaita. Lisäksi esillä on veistoksia.
Taiteilijalle erilaisten tekotapojen yhdistäminen taiteessa on antoisaa.
— Opiskelin maalausta, joten ajattelen vieläkin vahvasti kuvien kautta. Olen kuitenkin aina kirjoittanut ja jollain tapaa sitä kautta pääsen syvimmälle asioihin, joista haluan tehdä taidetta. Videoissa voin yhdistää kaikki elementit, jotka ovat itselleni tärkeitä: visuaalisuus, ääni, tarinankerronta, musiikki ja tietynlaisen tunnelman luominen, Rönkkö kuvailee.
Teokset kommentoivat omalta osaltaan myös ilmastokriisiä. Ne tutkivat halun ja muistin merkitystä maailmassa, jossa valtamerien ekosysteemit ovat vaarassa tuhoutua. Tarinoiden kertoja johdattaa katsojan kautta lohdun, voimaantumisen ja tunteiden tiloihin ja paikkoihin. Tekstit ovat myös samaistuttavia rakkauden ja kaipuun kuvauksia. Kukin videoteos on muutaman minuutin mittainen. Vaikka ne muodostavatkin kokonaisuuden, taiteilijan mielestä katsoja voi lähestyä teoksia kuten itse tahtoo.
— Kehottaisin katsomaan teoksia avoimin mielin. Ei ole välttämätöntä katsoa niitä missään tietyssä järjestyksessä tai kaikkia alusta loppuun. Ne linkittyvät toisiinsa temaattisesti ja visuaalisesti, mutta jokainen on oma kokonaisuutensa. Joissain niistä on selkeä tarina ja alku ja loppu. Jotkut taas ovat ikään kuin kuvitettuja runoja, taiteilija kuvailee.
Näyttelyn avajaiset järjestetään 26. tammikuuta klo 17 alkaen. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. ⧫
26.1.2024
Näyttelyavajaiset
Taidehalli
27.1.–10.8.2024
Those Who Kept the Light
Halli
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.1.2024.
Taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma.
Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25
Lisätietoja
seinajoentaidehalli.fi
Koulutus
Residenssi
Koulutus
Elämänpolkuja
Koulutus
Harrastukset
Musiikki
Elämänpolkuja
Musiikki
Elämänpolkuja
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Musiikkiala
Teatteri
Elämänpolkuja
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Näytelmät
Kuvataide
Näyttelyt
Museo
Näyttelyt
Muut aiheet
Festarit
Muut aiheet
Kulttuurikeskus
Muut aiheet
Arkkitehtuuri