Museo
Teksti Markku Honkola
Ulla Lapiolahden teos Aurinko vuodelta 2021. Teos on kotimaista luomuvillalankaa ja se on värjätty sipulinkuorilla ja sitrushedelmillä. Kuva Markku Honkola
Etelä-Pohjanmaan museon uusin vaihtuva näyttely Vihreää väriä kertoo kasvivärjäyksen historiasta, menetelmistä ja tulevaisuudesta. Näyttely on saatu Suomen käsityön museosta Jyväskylästä ja sen taustavoimina ovat myös BioColour-hanke, Coloria.net ja Värjärikilta.
Näyttelyn keskiössä ovat kasvivärjätyt lankanäytteet, joiden avulla katsoja saa käsityksen siitä värimaailmasta, jonka luonto voi tuottaa. Luonto olikin ainut väriaineiden lähde vuosituhansia, ja Suomessa on oma pitkä perinteensä kasvivärjäyksen saralla. Tätä perinnettä edustavat lankanäytteiden lisäksi näyttelyssä olevat käsityöt, joissa on liitetty yhteen erityisen hienolla tavalla historiaa, taidetta tai tyylisuuntia luonnonvärien kanssa. Näyttelyssä on myös interaktiivisia osia, eli kosketusnäyttöä käyttämällä kävijä voi tutustua erilaisiin värjäystekniikoihin.
Suomalaisessa omavaraistaloudessa kasvivärjäyksen menetelmät olivat käytössä vähintäänkin satoja vuosia, mutta tietotaito kasviväreistä alkoi kadota 1900-luvulle tultaessa. Tämä johtui siitä, että luonnonvärien tilalle tulivat synteettiset väriaineet. Nyt kasvivärit ovat jälleen ajankohtaisia sekä harrastuksena että niiden luontoystävällisyyden vuoksi.
Kasvivärien uudelleenlöytäminen ei ole pelkästään kansanperinteen vaalimista. Harrastuksena kasvivärjäys voi olla henkilökohtaisesti pieni teko kohti ekologisempaa tapaa toimia luonnon keskellä ja luonnon kanssa. Tällaiset pienetkin teot voivat johtaa sellaiseen elämänpolkuun, jossa ekologisuus kasvaa koko elämän kestäväksi toimintatavaksi. Juuri omien käyttötekstiilien ja lankojen värjääminen kotona voi vähentää luonnon päästökuormaa.
Kasvivärjäysharrastus on myös hyvä tapa päästä osaksi suurempaa yhteisöllisyyttä, josta niin kovasti puhutaan nykyaikana. Kasvivärjäyksen harrastajat ovat perustaneet vuonna 2001 Värjärikilta ry:n, luonnonvärjärien oman yhdistyksen, joka kokoaa yhteen kasvivärjäyksestä kiinnostuneita ihmisiä. Tähän näyttelyyn Värjärikilta on koostanut suuren yhteisöryijyn, joka koostuu pienemmistä kasvivärjätyistä miniryijyistä. Omalta osaltaan yhteisöryijy on osoitus kasvivärjäyksen trendikkyydestä ja kasvivärien moninaisuudesta.
Värjärikillan juhla-vuoden yhteisöryijy vuodelta 2021. Värjärikillan jäsenet ovat juhlistaneet kaksikymmenvuotisjuhlaansa koostamalla pienistä miniryijyistä yhden suuren ryijyn, jonka langat on värjätty luonnonväriaineilla. Kuva Suomen Käsityön museo
Kasvivärjäys on sosiaalisen median avulla kasvanut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Erilaisissa luonnonvärjäysryhmissä saattaa olla yhteensä kymmeniä tuhansia jäseniä ja niissä jaetaan tietoa luonnonvärien käytöstä. Sosiaalinen media on myös omalta osaltaan lisännyt kasvivärjäysharrastajien ympäristötietoutta, sillä myös kasvivärjäyksessä käytetään kemikaaleja. Vihreää väriä -näyttelyssä on esillä QR-koodeja, joilla saa älypuhelimen sovelluksen avulla lisätietoa ja pääsee esimerkiksi katsomaan, miltä tietty värikasvi näyttää.
Kasvivärien käyttöä kehitetään myös tekstiiliteollisuudessa, koska synteettisten värien aiheuttama kuormitus vesistöille on merkittävä. Esimerkiksi puuvillasta tehty värjätty paita hajoaa aikanaan luontoon, mutta siinä oleva synteettinen väriaine ei hajoa. Arvioiden mukaan noin viidennes maailman vesistöjen saasteista tulee tekstiiliteollisuuden kemikaaleista ja väriaineista. Ratkaisu ei kuitenkaan ole värikasvien viljelyn lisääminen, koska silloin koko maapallon peltopinta-ala ei riittäisi.
Vihreää väriä -näyttelyssä tuodaan esille ratkaisuja väriteollisuuden ympäristöongelmiin. Näyttelyssä kävijä voi omatoimisesti katsoa näytöltä videokoosteita, joissa kerrotaan esimerkiksi synteettisen mikrobiologian tutkimushankkeista kasvivärien tuottamisessa. Suomessa BioColour-hanke tutkii monia kasvivärjäykseen liittyviä seikkoja, kuten juuri mikrobiologiaa, teollisuuden sivuvirtoja ja värikasveja. Kestävän värituotannon kannalta mikrobiologian mahdollisuudet näyttävät hyviltä, varsinkin jos värejä tuottavia geenejä tai niiden osia voidaan monistaa rajattomasti mikrobien avulla. Tutkimus menee aina eteenpäin ja tieto pyritään saamaan kaikkien ulottuville BioColour-hankkeessa syntyvän avoimen tietokannan kautta.
Luonnonväreillä värjääminen on päässyt Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Nimityksen teki opetus- ja kulttuuriministeriö syksyllä 2023. Elävä perintö tarkoittaa sitä, että yhteisö tunnustaa jonkin taidon tai käytännön osaksi omaa kulttuuriperintöään. Tätä kautta luonnonväreillä värjääminen tuli myös osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimusta. Luetteloon pääsy tuo luonnonväreillä värjäämiselle kansainvälistäkin näkyvyyttä, eikä luetteloon ole kovin helppo päästä.
Vihreää väriä -näyttely varmasti lisää omalta osaltaan kasvivärjäyksen arvostusta harrastuksena ja henkilökohtaisena ekologisena tekona. Tämän näyttelyn kautta avautuu kävijälle merkittävä tietomäärä luonnonväreistä ja niiden käytöstä. Etelä-Pohjanmaan museo toivottaakin kaikki kävijät oppimaan uusia asioita luonnon tarjoamista väreistä, värjäystekniikoista ja tieteestä.
Näyttely on esillä Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan museossa osoitteessa Törnäväntie 2. ⧫
13.10.2023–24.3.2024
Vihreää väriä
Etelä-Pohjanmaan museo
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.1.2024.
Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.
Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2
Lisätietoja
seinajoki.fi/museo
Koulutus
Residenssi
Koulutus
Elämänpolkuja
Koulutus
Harrastukset
Musiikki
Elämänpolkuja
Musiikki
Elämänpolkuja
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Musiikkiala
Teatteri
Elämänpolkuja
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Näytelmät
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Näyttelyt
Muut aiheet
Festarit
Muut aiheet
Kulttuurikeskus
Muut aiheet
Arkkitehtuuri