Muut aiheet
Teksti Johanna Rintamäki Kuva Katja Lösönen
Aalto Visitor Center avataan seurakunnan entisen taloustoimiston tiloihin Lakeuden Ristin kupeeseen.
Keskellä Seinäjokea seisoo rakennusrykelmä, jota matkustetaan eri puolilta maailmaa ihmettelemään, ihastumaan, koskettumaan – mikä se on? Yllättävän monet eivät tiedä. Se on maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelema hallinto- ja kulttuurikeskus eli tuttavallisemmin Aalto-keskus.
Rakennuskokonaisuuden arvoon on viime vuosina herätty laajemmin sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Aalto-keskuksemme on yksi 13 Aallon suunnitteleman kohteen sarjasta, jota haetaan Unescon maailmanperintökohteeksi. Luetteloon valituiden suojelulla ja säilyttämisellä on erityinen merkitys ihmiskunnan kulttuuriperinnön säilymiselle. Mitä se oikeastaan käytännössä tarkoittaa?
Kansainvälinen kiinnostavuus ainakin nousee kertaheitolla. Valmistaudumme palvelemaan matkailijoita entistä paremmin, kartoitamme vastuullisempia tapoja toimia ja verkostoidumme koko ajan enemmän kansainvälisesti. Seinäjoen strategiassa on mainittu Aalto Visitor Centerin (AVC) perustaminen – sellainen on suunnitteilla seurakunnan entiseen taloustoimistoon. AVC:sta vierailija saa infoa Aallosta ja Aalto-keskuksesta, voi hankkia matkamuistoja ja nauttia uudistetusta Aalto-lasinäyttelystä.
Unesco-hakemuksen valmistelu- ja päätösprosessi on pitkä, joten ehdimme hyvin valmistautua. Jos kaikki menee hyvin, ehtii kaikki seurakunnan saneerauksetkin valmiiksi ennen statuspäätöksen saapumista. Ensi kesänä luvassa oleva Kansalaistorin saneeraus päättää kaupungin omistamien rakennusten saneerausurakan.
Aallon arkkitehtuuri -sarjan nimeämistä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon on valmisteltu vuodesta 2022 Museoviraston toimesta.
Aalto-arkkitehtuurin sarjana ehdotettaaan kokonaisuuteen kuuluu yhteensä 13 Aaltojen suunnittelemaa kohdetta seitsemässä kaupungissa. Sarjan kohteet ovat Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Finlandia-talo, Kansaneläkelaitoksen päärakennus ja Kulttuuritalo Helsingissä, Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo, Paimion parantola, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Sunilan selluloosatehtaan asuinalue Kotkassa, Villa Mairea Porissa ja Vuoksenniskan Kolmen Ristin kirkko Imatralla.
Ehdotusaineisto toimitetaan Unescolle 1.2.2025 mennessä, päätöstä odotetaan aikaisintaan kesällä 2026.⧫
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.1.2024.
Lisää vinkkejä paikalliskulttuurin haltuunottoon löydät Visit Seinäjoen sivuilta!
Lisätietoja
visitseinajoki.fi
Koulutus
Residenssi
Koulutus
Elämänpolkuja
Koulutus
Harrastukset
Musiikki
Elämänpolkuja
Musiikki
Elämänpolkuja
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Musiikkiala
Teatteri
Elämänpolkuja
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Näytelmät
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Näyttelyt
Museo
Näyttelyt
Muut aiheet
Festarit
Muut aiheet
Kulttuurikeskus