Koulutus



Taide tekee tulevaisuuden

Teksti Jenni Latva Kuva Krista Luoma

Taiteilija Marja-Riitta Vuorela ja Petri Välimäki Siili Solutionsista avaisivat hankkeen loppuseminaarissa yhteistyönsä tuloksia.

Taiteilija Marja-Riitta Vuorela ja Petri Välimäki Siili Solutionsista avaisivat hankkeen loppuseminaarissa yhteistyönsä tuloksia.

”Taide tekee tulevaisuuden” on Taideyliopiston strategiasta kumpuava visio. Se saattaa ensi kuulemalta kuulostaa hieman naiiviltakin, mutta kun asiaa pohtii pidemmälle, ei ajatus taiteen roolista suurtenkin haasteiden ratkaisemisessa ole tuulesta temmattu.

Taideyliopiston Seinäjoen yksikössä taiteen tulevaisuusroolia on käsitelty kaksivuotisessa Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli lisätä tietoisuutta taiteilijoiden ja taiteen mahdollisuuksista perinteisenä koetun taidekontekstin ulkopuolella sekä tekijä- että tilaajapuolella.

Tietoisuuden lisäämistä pyrittiin muun muassa kaikille avoimien teemaan liittyvien koulutusten kautta. Avoimessa yliopistossa toteutettiin kaksi kertaa taiteellisen asiantuntijuuden peruskurssi ja lisäksi yksittäisiä koulutuksia asian tiimoilta.

Hankkeen myötä syntyi Luova tulevaisuus — Taide kehittämistyössä -julkaisu, joka on helposti luettava ja -ymmärrettävä taiteellisen asiantuntijuuden käsikirja. Se on luettavissa sähköisenä Taideyliopiston julkaisuarkistossa.

Esimerkkien puute taiteellisen asiantuntijuuden mahdollisuuksista on osaltaan hankaloittanut tietoisuuden leviämistä. Hankkeessa toteutettiin kaksi pilottia, joissa taiteilija oli osana asiantuntijatiimiä ja toi oman erityisen asiantuntemuksensa osaksi kehittämistoimintaa. Seinäjoen Aaltokeskus 2.0 -hankkeessa taiteilija Leena Rissa toimi taiteilija-asiantuntijana Aaltokeskuksen tiekarttatyössä ja Siili Solutionsin Seinäjoen yksikössä taiteilija Marja-Riitta Vuorela etsi ratkaisuja yhteisön haasteisiin.

Hankkeen loppuseminaarissa taiteilija Antti Hintsa lopetti esityksensä toteamukseen ”Taiteen toimintatavat ovat tulevaisuuden toimintatapoja.” Tämä toteamus alleviivaa ajatusta, että taiteelle ja taiteelliselle ajattelulle tulisi antaa sijaa ihan jokaisella yhteiskunnan osa-alueella. ⧫

 

Taideyliopiston Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa -hankkeen mahdollistivat Seinäjoen yliopistokeskus ja Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lue lisää taiteellisesta asiantuntijuudesta ja hankkeen toimenpiteistä Luova tulevaisuus -blogista Taideyliopiston verkkosivuilla!
blogit.uniarts.fi/blogit/luova-tulevaisuus

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 5.8.2024.

Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö

Taideyliopiston toiminta Seinäjoella on konsertteja, klubi-iltoja, näyttelyitä, taideyllätyksiä kaupungilla, aikuiskoulutusta avoimessa yliopistossa, monipuolisia lyhytkursseja, tutkimusta ja kehittämistä.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
uniarts.fi/seinajoki

Lisää ilmiöitä: