Pääkirjoitus

Nyt on aika juhlia

Seinäjoen kaupunginteatteri täyttää 60 vuotta. Se on merkityksellinen virstanpylväs. Seinäjoki on monipuolinen kulttuurikaupunki, jossa teatterin tekemisen pitkät juuret ja sydän löytyvät paikallisesta työväenliikkeestä ja maaseudun nuorisoseura-aatteesta.

Olemme suurin sydämin koonneet juhlaohjelmiston, jonka teemana ovat tunteet. Näyttämöille nousee kahdeksan omaa tuotantoa, joista juhlavuonna ensi-iltansa saa viisi teosta, syyskaudelta ohjelmistossa jatkaa kolme näytelmää.

Erityisen hienon juhlavuodesta tekee yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa. Nuoret ovat meille tärkeitä ja on ilo toteuttaa kolmas yhteistyöproduktio Etelä-Pohjanmaan Opiston tanssi- ja teatterilinjan kanssa. Olemme myös mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa, joka kokoaa alueen nuoret teatteriharrastajat saman katon alle ja mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn yhdessä ammattilaisten kanssa.

Juhlavuoden musikaalissa, Niin kuin taivaassa, näyttämöllä nähdään Jussit- ja Sorja-kuorot. Teatterimme on lisäksi mukana kuuden suomalaisen kaupunginteatterin yhteistuotannossa, jonka ensi-ilta on kesäkuussa 2023 Berliinissä. Teos siirtyy Seinäjoelle keväällä 2024.

Alvar Aallon suunnittelemassa teatteritalossa olemme saaneet tehdä taidetta jo viidellä eri vuosikymmenellä. Vuosiin mahtuu paljon muistoja, unohtumattomia esityksiä, lukuisia tekijöitä sekä yhdessä koettuja tunteita.

Vuosittain teatterissa työskentelee yli 100 ammattilaista, jotka kohti yhteistä päämäärää kulkien toteuttavat esityksiä yleisön nähtäväksi aina ennakkosuunnittelusta alkaen valmiiksi esitykseksi asti.

Tehtävämme on kertoa tarinoita, avata ovia uusiin maailmoihin ja liikauttaa katsojan sisimmässä jotakin. Meillä on vastuu kertoa ympäröivästä maailmasta ja auttaa selviytymään muuttuvassa ajassa. Resilienssin vahvistamiseen taide on oikea lääke. Taidetta voi pitää ihmisyyden elinehtona.

Universaalien aiheiden ja suuren maailman musikaalien rinnalla paikallisuus on meille maakuntateatterina tärkeää. Haluamme kertoa tarinoita tämän alueen ihmisistä ja koskettaa sydämiä.

Pauliina Salonius
taiteellinen johtaja, Seinäjoen kaupunginteatteri