TaidekasvatusHeli Orava ”kolmoisagenttina” Seinäjoen kansalaisopistolla

Teksti ja kuva Maria Aho

Heli Orava

Ihminen on tosi kaunis luodessansa.

Kansalaisopiston Heli Oravaa voisi kutsua ”kolmoisagentiksi”, koska hän työskentelee opistolla kolmessa eri roolissa. Tällä hetkellä Orava toimii projektityöntekijänä eli ohjaajana Nuorten Startti ja Askeleittain -ryhmissä. Lisäksi hän ohjaa taiteen perusopetuksessa kolmea lasten teatteriryhmää ja toimii tuntiopettajana luovien menetelmien ryhmissä. Kursseilla muun muassa maalataan, kirjoitetaan, liikutaan ja käytetään draamallisia menetelmiä.

— Kursseille tullessaan mitään ei tarvitse osata etukäteen. Ihminen on tosi kaunis luodessansa, Orava korostaa hymyillen.

Oravan pohjakoulutus on hoitotyön puolella, sairaan- ja terveydenhoitajana, mutta myöhemmin hän on opiskellut itsensä kirjallisuusterapiaohjaajaksi sekä taideterapeuttisten ryhmien ohjaajaksi, jonka viitekehyksenä on ekspressiivinen taideterapia. Aikaisempaa työkokemusta Oravalla on mitä moninaisimmista työtehtävistä eri taiteiden lajeista. Nimenomaan monipuolisen työkokemuksen kautta kertynyt kokemus onkin ollut hänelle arvokasta. Orava pitää valtavan tärkeänä, että erilaisten kokemusten avulla on aina mahdollista oppia jotain uutta itsestään.

Kolmoisagenttina toimimiseen liittyy olennaisesti erilaisten verkostojen kanssa työskentely. Ylipäätään jo Seinäjoen kansalaisopiston kautta tulleiden verkostojen yhteistyö ja monialaisuus ovat läsnä Oravan työssä. Lisäksi taideyliopisto, erilaiset apurahastot ja nuorisopalvelut ovat toimineen hänen kanssaan yhteistyössä. Verkostoyhteistyön tekemisen lisäksi Orava mainitsee työnsä vaativan läsnäolotaitoa, mutta myös esimerkiksi hyvää organisointikykyä, tasapainoista olotilaa sekä luovan tekemisen voiman ymmärtämistä. ⧫

 

Ekspressiivinen taideterapia yhdistää useita eri ilmaisumuotoja

Ekspressiivinen taideterapia (EXA) on 1970-luvulla kehitetty terapiamenetelmä, joka pitää sisällään moninaisia erilaisia taidemenetelmiä, joiden välillä liikutaan sulavasti. Taideterapiassa voidaan käyttää hyväksi mm. kirjoittamista, maalaamista, liikettä, tanssia, musiikkia, teatteria ja draamaa. Keskeistä on taidetyöskentely ja luova prosessi. Asiakkaan ei myöskään tarvitse olla taiteellisesti lahjakas.

Taideterapiamenetelmää kuvaa intermodaalisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että tehdään luovin ja erilaisin taiteen keinoin näkyväksi asioita, joita itsestä haluaa näkyväksi nousta. Esimerkiksi kirjoittaminen voidaan tehdä kuvaksi ja kuva liikkeeksi.

 

Kansalaisopistolla tapahtuu keväällä:

Tammikuussa
Kansalaisopisto opinlakeusmessuilla
Kansalaisopisto

Helmikuussa
Ystävänpäivätapahtuma
Kansalaisopisto

Huhtikuussa
Kevätnäyttely
Koululaispäivät
Kansalaisopiston tanssikurssien näytökset
Kansalaisopisto

Toukokuussa
Taiteen perusopetuksen rytmimusiikin konsertit
Taiteen perusopetuksen teatteritaiteen festarit
Taiteen perusopetuksen kuvataidenäyttely
Kansalaisopisto

Kesäkuussa
Kesäleirit
Kansalaisopisto

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 4.1.2023.

Seinäjoen kansalaisopisto

Seinäjoen kansalaisopiston monipuolisen kurssitarjonnan löydät opiston nettisivuilta!

Osoite
Kalevankatu 33

Lisätietoja
seinajoki.fi/kansalaisopisto

Lisää ilmiöitä: