Kuvataide



Kavioiden kopsetta Taidehallilla

Teksti Elina Teitti Kuva Åsa Landahl

Tove Kjellmark

Tove Kjellmark

Tove Kjellmarkin yksityisnäyttely Hallissa on ylistyslaulu hevosen ruumiille ja sen liikkeelle. Näyttely on ruotsalaistaiteilijan ensimmäinen näyttely Suomessa.

Kaunis vaalea hevonen katsoo suoraan kameraan. Se heilauttaa korviaan, nostelee jalkojaan, tuhahtaa. Entinen maalitehdas on hevosta lukuun ottamatta tyhjä. Aurinko paistaa sisään ikkunoista. Valoisa, kaikuisa tila kantaa kavioiden kopseen, kun hevonen kävelee, hirnahtaa, hörähtää, kääntyy. Se katsoo ulos ikkunasta, ympärilleen ja sitten suoraan kameraan sinisillä, lumoavilla silmillään.

Seinäjoen taidehallin Hallissa nähdään syksyllä ruotsalaisen kuvanveistäjän Tove Kjellmarkin yksityisnäyttely Hevonen, robotti ja mittaamaton. Näyttely on ollut vuonna 2022 esillä Färgfabrikenissa Tukholmassa. Esillä on videoteoksia ja hybridiveistoksia.

Näyttelyn taustalla on Kjellmarkin henkilökohtainen suhde hevosiin. Hän tutustui niihin nuoruudessaan Sparöga-nimisen ponin kautta. Itsepäinen poni opetti paljon luottamuksesta ja ainutkertaisesta suhteesta, joka ihmisen ja eläimen välille voi rakentua. Hevosharrastus jäi useiksi vuosiksi, kunnes Kjellmarkin oma tytär alkoi ratsastaa. Harrastuksen ilo, onnistumiset, epäonnistumiset, loukkaantumiset ja kipu olivat taas läsnä elämässä. Kuten elämässä, näyttelyssä ovat läsnä myös menetys ja kuolema.

— En ole koskaan eläessäni ollut niin surullinen kuin silloin, kun tyttäreni hevonen loukkaantui ja jouduttiin lopettamaan. Oli kiinnostavaakin, kuinka vahva se tunne oli, Kjellmark kertoo.

Hevosen elämän päättyminen on läsnä myös yhdessä teoksista.

Kjellmarkin teokset käsittelevät usein eläimen ja koneen eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä sekä ihmisen suhdetta niihin.

Vaikka näyttelyn kantavia teemoja ovat kiintymys ja eläinrakkaus, Kjellmark rinnastaa taideteoksissaan hevosen myös koneeseen, robottiin. Kjellmarkia kiehtoo ihmisen luoman, kaavamaisen mekaniikan suhde luontoon. Hänen näyttelyissään on ollut esillä myös piirustusroboteilla tehtyjä teoksia. Hänen teoksensa käsittelevät usein eläimen ja koneen eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä sekä ihmisen suhdetta niihin.

Kjellmark on koulutukseltaan kuvanveistäjä. Hän on työskennellyt pitkään uuden teknologian kanssa. Teosten tekemisessä on hyödynnetty esimerkiksi lämpökameroita ja motion capture -menetelmää ja niitä on tehty yhteistyössä eri alojen, kuten eläinlääketieteen tutkijoiden kanssa. Perinteisillä materiaaleilla, kuten marmorilla ja pronssilla, on näyttelyssä oma, tärkeä paikkansa. Teokset ovat esittäviä, yksityiskohtaisia ja luovat mielleyhtymiä taidehistoriaan. Taiteilija pyrkii kuvaamaan eläimen liikettä paitsi liikkuvilla teoksilla, myös pysäyttäen ja vangiten sen kiveen, metalliin tai muoviin. Näyttelyn nimessä oleva ”mittaamaton” on Kjellmarkille hevosen liikettä, olemusta ja energiaa, hevosen kehon tuntua ratsastajan kehon alla.

— Voisi sanoa, että näyttelyssä tutkitaan, voidaanko mittaamattomat asiat, kuten elämä, kuolema, rakkaus tai suru, vangita ja esittää uusilla kehittyneillä mittavälineillä. Samalla se juhlii hevosta olentona ja oppaana.

Hevonen, robotti ja mittaamaton -näyttelyn avoimet avajaiset järjestetään 6.9.2024 osana Ilmiöiden yötä. ⧫

7.9.2024—5.1.2025

Hevonen, robotti ja mittaamaton

Taidehalli

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 5.8.2024.

Seinäjoen taidehalli

Taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
seinajoentaidehalli.fi

Lisää ilmiöitä: