Museo



Yön ja päivän kulkijat

Teksti Sanna Kattelus Kuvat Jukka Risikko ja Benjam Pöntinen

Kahden luonnossa kulkijan valokuvanäyttelyssä tuntuu eteläpohjalaisen luonnon muutos ja monimuotoisuus. Huikeat hetket ovat tallentuneet filmille ja muistikortille vuosikymmenien varrella. Etelä-Pohjanmaan museon Yön ja päivän kulkijat -näyttelyn pääosassa ovat eläimet: ketut, pöllöt, liito-oravat ja monet muut kanssakulkijat poikasineen. Eteläpohjalaisessa luonnossa riittää kuvattavaa ja näyttely onkin hyvä läpileikkaus sen lakeusmaisemasta ja metsistä eläimineen. Benjam Pöntisen ja Jukka Risikon tavoite on meille ajankohtainen:

— Lakian ja metsien muutoksen myötä myös lajisto muuttuu ja monimuotoisuuden säilyttäminen on yhteinen haaste.

Luontokuvaajan liekki ei sammu helposti, kun sen kerran saa syttymään. Risikko muistelee alkuvuosien intoa, joka syttyi varpuspöllön silmien tuijottaessa vastaan:

— Toisinaan käy niin, että eläin tulee vastaan yllättäen ja kamera on repussa. Tällöin on tärkeää nauttia myös itse kohtaamisesta ja elämyksestä. Aina ei kuvaa synny, mutta muisto jää ja aina oppii uutta seuraavaa kohtaamista varten. Silmien lisäksi on pidettävä korvat ja mieli avoimena. Mitä enemmän aikaa viettää metsässä, sen parempia kuvia saa. On pysyttävä rauhallisena ja osattava perääntyä, kun on sen hetki. Kun kunnioittaa kuvattaviaan, voi hyvillä mielin katsoa kuvia jälkeenpäin.

Miten hyväksi luontokuvaajaksi sitten tullaan? Parhaiten siihen saa varmasti vastauksen valokuvaajilta itseltään, Etelä-Pohjanmaan museossa heitä on mahdollista kuulla elokuussa Östermyrapäivän yhteydessä. Koskettavat kertomukset kohtaamisista kulkijoiden kanssa ovat vähintäänkin yhtä pysäyttäviä kuin se hetki, joka on tallentunut katsottavaksemme.

Liito-oravan lumoissa

Benjam Pöntinen kertaa hetkeä, jolloin kiinnostus liito-oravan kuvaamiseen alkoi:

— Sain liito-oravan häälahjaksi kolmekymmentä vuotta sitten. Vaimoni serkku kysyi, olisinko kiinnostunut liito-oravasta ja olinhan minä. 199o-luvun alkupuolella liito-orava oli hyvin vähän kuvattu laji, erityisesti liitokuvat loistivat poissaolollaan. Se oli minulle sekä haaste, että ensimmäinen tavoite. Tuo kysymys sai aikaan melkoisen vaikutuksen, tähän mennessä olen tehnyt näistä Suomen metsien salaperäisistä liitäjistä kolme kirjaa ja yhden TV-dokumentin.

— Sittemmin tavoitteet ovat vuosikymmenten myötä muuttuneet huoleksi ympäristöstä, metsiemme monimuotoisuudesta. Viime vuosina on huolestuttu metsiemme pienimpien lintujen, tiaisten vähenemisestä, samaan häviäjien joukkoon kuuluvat myös liito-oravat. Nyt on korkea aika herätä ja toimia suomalaisen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Suomalaisten tulisi olla ylpeitä tästä merkillisestä hämärän hengestä, joita Euroopassa elää Suomen lisäksi ainoastaan Virossa ja Venäjällä. Liito-oravasta on Etelä-Pohjanmaan museon ulkoalueella oma näyttely, johon voi tutustua vuorokauden ympäri. Samalla reissulla kannattaa katsastaa myös läheinen luonnonsuojelualue, josta liito-oravan saattaa bongata ihan livenä! ⧫

15.5.—20.10.2024
Yön ja päivän kulkijat
Etelä-Pohjanmaan museo

15.5.—20.10.2024
Liito-orava
Etelä-Pohjanmaan museo

 

Luontokuvaajat Benjam Pöntinen ja Jukka Risikko

BENJAM PÖNTINEN on eteläpohjalainen luontokuvaaja ja syntynyt Lapualla vuonna 1953. Hän on toiminut ammattivalokuvaajana vuodesta 1989 lähtien ja on julkaissut kymmeniä valokuvakirjoja. Hänet on palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä valokuvakilpailuissa ja on tullut tunnetuksi erityisesti liito-orava- ja lepakkokuvistaan sekä eteläpohjalaisista maisemistaan.

JUKKA RISIKKO on 42-vuotias lapualainen luontokuvaaja ja proviisori. Hän on kuvannut aktiivisesti eteläpohjalaista luontoa vuodesta 2016 alkaen. Kuvaamisen johtoajatuksena hänellä on välittää ihmisille luonnon kauneutta ja muistuttaa sen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Risikon kuvista toteutetut postimerkit saavuttivat kaksoisvoiton sekä vuoden 2021 että 2022 Vuoden kaunein postimerkki -kilpailussa.

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 5.8.2024.

Seinäjoen museot

Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.

Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2

Lisätietoja
seinajoki.fi/museo

Lisää ilmiöitä: