TeatteriTeatteri

Kreisit ritarit kopsuttelevat Törnävän kesäteatteriin

Teksti Anna Valtari Kuva lovingly ripped off from the motion picture “Monty Python and the Holy Grail”

Monty Pythonin Spamalot

Monty Pythonin Spamalot -musikaali saa ensi-iltansa heinäkuussa 2019 Seinäjoen kaupunginteatterin kesänäyttämöllä Törnävänsaaressa. Legendaarisen koomikkoryhmän tuotos nähdään nyt ensimmäistä kertaa ikinä suomeksi.

Monty Pythonin Spamalot -musikaali on kookos – siis kookas tuotanto ja iso panostus Seinäjoen kaupunginteatterilta. Teoksessa lavalla laulaa ja tanssii toistakymmentä esiintyjää.
– Nyt ei pelata varman päälle, vaan otetaan riski pähkähullulla musikaalilla! On aina kiehtovaa tehdä jotain uutta, iloitsee Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos.

Musikaalissa ollaan sekä keskiajan Englannissa että nyt, täällä. Spamalot parodioi mytologista tarinaa kuningas Arthurista ja pyöreän pöydän ritareista, jotka jumala pistää etsimään Graalin maljaa. Tehtävä vie kuninkaan ja hänen ritaripoppoonsa erikoisiin paikkoihin ja hullunkurisen outoon seuraan. Päät on pidettävä joko pystyssä tai kohdattava hirvittävän kummallinen kuolema.

Kreisi ja vaativa musikaali

Spamalot perustuu Monty Pythonin hullu maailma -elokuvaan vuodelta 1975. Komediaryhmän tutuista lauluista musikaalissa kuullaan muun muassa Life of Brian -elokuvan Always Look On The Bright Side Of Life sekä vuodelta 1980 Finland, Finland, Finland.

Miten tuo laulu kääntyy, musikaalin seinäjokelaissyntyinen suomentaja Mikko Koivusalo, vai kääntyykökään se?

– Heti ensi töikseni mietin juuri Finland-kappaletta, että onko sitä mitenkään mahdollista suomentaa. Kun siihen kaiken lisäksi pitäisi päästä väärin kuullun England/Finland-sanaparin tuloksena. Mutta kyllä siihenkin ratkaisu on löytynyt. Heh heh, sittenpä kuulette!

Spamalotin ohjaa koomikko ja komediaohjaaja Mika Eirtovaara.

– Olen Monty Python -herännäinen ajalta, jolloin me kasariteinit koimme elävämme komediatyhjiössä. Pelastukseksi tuli kaapeli-TV ja kyseisen brittiporukan ohjelmat. Herännäisyyteni oli väkevää ja opettelimme kavereiden kanssa sketsejä ulkoa.

Eirtovaara haluaa tavoittaa kesäesityksessä Pythonien hengen.

– Ulkonäyttämölle tuotava musikaali tulee olemaan huikea ritariseikkailu niin katsojille kuin tekijöillekin. Näyttelijöiltä vaaditaan paitsi pienieleistä komediatajua myös suurta lauluosaamista.

Olen tiedostanut brittien kieroutuneen ja mustan huumorintajun, joka hakee edelleen vertaistaan.

Esimerkiksi Sir Galahadin rooli on kirjoitettu vahvalle baritenoriäänelle. Sellaisen omaa Seinäjoen kaupunginteatterin Tästä asti aikaa -musikaalin Turon roolissa parhaillaan laulava Olli Rahkonen. Kunnianhimoisen laulannan ja Monty Python -hengen mikstuura kuulostaa kertakaikkisen hupaisalta.

– Ja se toimii! Musiikki parodioi näyttävästi isoja musikaalikliseitä, on mahtavaa päästä revittelemään.

Python-faneja on Rahkonenkin.

Life of Brian ja Holy Grail -elokuvat iskivät minuun pienenä. Sen jälkeen olen tiedostanut brittien kieroutuneen ja mustan huumorintajun, joka hakee edelleen vertaistaan.

Miten niin kookos?

Spamalot on parodia, kuten oli esikuvansa Hullu maailma -elokuvakin. Näytöksissä selviää esimerkiksi se, miten kookospähkinän kuorilla ratsastetaan. ”Ja tulevathan ne halvemmaksi kuin oikeat hevoset”, totesivat jo itse Pythonit aikoinaan. ⧫

 

Monty Pythonin Spamalot

Palkitun Broadway-musikaalin on elokuvakäsikirjoituksen pohjalta kirjoittanut kuusipäisen Monty Python -ryhmän jäsen Eric Idle. Hän on myös säveltänyt pääosan lauluista. Näyttämömusiikki ja orkesterisovitukset ovat John DuPrez’n käsialaa.

Seinäjoella rooleissa nähdään mm. Aku Hirviniemi, Olli Rahkonen, Anna Victoria Eriksson, Henrik Hammarberg, Pihla Pohjolainen, Lauri Ketonen ja Annina Rubinstein.

Musikaalin lavastuksen suunnittelee Juho Lindström ja puvut Riikka Aurasmaa. Koreografi on Jyri Numminen, musiikin sovittaa Pekka Siistonen.

 

Pythonit täyttää 50 vee

Spamalot-musikaalin Suomen ensiesitys kesällä 2019 juhlistaa samalla brittiläisen komediaryhmän 50. merkkivuotta.

Monty Python’s Flying Circus -sarjaa tehtiin vuosina 1969–1974. Sitä alettiin esittää Suomessa 1972, mutta hyllytettiin pian 20 vuodeksi. Monty Python and the Holy Grail -elokuva (1975) nähtiin suomeksi 1982. Lisäksi Monty Python on tehnyt muun muassa elokuvat Life of Brian (1979) ja The Meaning of Life (1983).

Monty Pythonin muodostivat Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones ja Michael Palin.

 

Törnävän kesäteatteri

Törnävänsaari on suosittu tapahtuma-, museo- ja ulkoilualue Seinäjoella. Provinssirock-festivaalia on järjestetty alueella 40 kesänä ja kesäteatteria esitetty jo 60-luvulta lähtien. Kesäteatterissa on katettu katsomo ja reilut 690  katsomopaikkaa. Kesäravintola palvelee teatteriasiakkaita.

Spamalot saa kantaesityksensä 6.7.2019. Esitykset yltävät elokuun lopulle. Kesäteatterissa nähdään myös stand upia ja lastenteatteria sekä tanssitaan ihanat lavatanssit. Kesäteatteri on osoitteessa Törnävänsaarentie 1.

6.7.–24.8.2019

Spamalot

Törnävän kesäteatteri

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 10.1.2019.

Seinäjoen kaupunginteatteri

Teatterikatsomossa voi antautua tarinoiden vietäväksi! Tuntea riemua, liikutusta ja empatiaa. Oppia uutta ja laajentaa sydäntään. Siihen kaikkeen tarjoaa Seinäjoen kaupunginteatteri mahdollisuuden kaupungin ja maakunnan ihmisille. Aina elävänä.

Osoite
Kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12
Törnävän kesäteatteri, Törnävänsaarentie 1

Lisätietoja
seinajoenkaupunginteatteri.fi

Lisää ilmiöitä: