TeatteriTeatteri on suoraa liveä joka ikinen kerta

Teksti Anna Valtari Kuva Jukka Kontkanen

Näytelmä joka menee pieleen

Vaikka teatteriesitys on usean ihmisryhmän aina elävä, tässä ja nyt -tapahtuma, sattuu näytöksissä harvoin vahinkoja tai yllättäviä käänteitä.

Onneksi, mutta miten se on mahdollista?

– Koska kaikki harjoitellaan, ja työ tehdään, niin huolella, sanoo näyttämömestari Heikki Mäkynen.

Näyttelijät, tekninen henkilökunta saati yleisö ei saa olla vaarassa. Riskit kartoitetaan ja niiden mahdollisuus poistetaan sekä työ- ja yleinen turvallisuus varmistetaan.

Isäsi lihoillako lompakkoni rahoittaa tahdon?

Sattumuksia ja ”putoamisia” tulee silti joskus, näyttelijät myöntävät. Senat voivat mennä sakaisin.

– Windsorin iloiset rouvat -näytöksessä sanoin ”Isäsi lihoillako lompakkoni rahoittaa tahdon?”, vaikka minun olisi toki pitänyt replikoida hieman toisin, kertoo Jani Johansson huvittuneena.

– Mulla on tapana kaatuilla lavalla, peruukki on lähtenyt päästä ja paitakin on joskus unohtunut takin alta näyttämölle mennessä, nauraa Natalil Lintala.

– Itseäni saan taistelukoreografina syyttää, kun kerran huitaisin miekan kahvalla silmäkulmaani syvän vekin. Heti seuranneen herkän monologin jälkeen minun piti esittää nukkuvaa – ja veri valui pitkin naamaa! Yleisö oli vaikuttunutta eikä tainnut huomata loppuesityksen ajan naamassani ollutta laastaria, muistelee Pekka Hänninen.

Näyttelijät uskovat, että yleisö ei sattumuksista pahastu, mikäli ne ovat vilpittömiä.

– Tahallaan ei sovi kuitenkaan kämmäillä yleisöä naurattaakseen.

Johansson, Lintala ja Hänninen ovat mukana syksyn Näytelmä joka menee pieleen -komediassa. Heidän rinnallaan nurinkurisen näytelmän hupaisan epäonnisia harrastajanäyttelijöitä näyttelevät Mia Vuorela, Heikki Vainionpää, Joonas Snellman, Eino Heiskanen ja Jarmo Pukkila. Komedian ohjaa Kalle Lamberg. ⧫

23.10.2019–21.2.2020

Näytelmä joka menee pieleen

Kaupunginteatteri

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.8.2019.

Seinäjoen kaupunginteatteri

Teatterikatsomossa voi antautua tarinoiden vietäväksi! Tuntea riemua, liikutusta ja empatiaa. Oppia uutta ja laajentaa sydäntään. Siihen kaikkeen tarjoaa Seinäjoen kaupunginteatteri mahdollisuuden kaupungin ja maakunnan ihmisille. Aina elävänä.

Osoite
Kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12
Törnävän kesäteatteri, Törnävänsaarentie 1

Lisätietoja
seinajoenkaupunginteatteri.fi

Lisää ilmiöitä: