KuvataideErikoinen eläinpuisto kääntää katseen tutuimpaan eläimeen

Teksti Sanna Karimäki-Nuutinen Kuva Christoffer Brekne

Farming: Man Bird

Kokemus on kuin humoristinen eläinpuisto.

Ensimmäistä kertaa Suomessa esittäytyvän Noelia Mora Solvezin näyttelyssä astutaan erikoiseen maailmaan. Halli-näyttelytilan valtaava Farming on värikäs ja energinen kokonaisuus, joka koostuu videoinstallaatioista ja äänestä. Teoksissa ihmiset imitoivat muita eläimiä inspiroituen niiden liikkeestä, äänestä ja käyttäytymisestä. Hauskat ihmislampaat, runolliset kalaihmiset ja jättikokoisena möyrivä matomies muodostavat näyttelyn kuvaston. Kokemus on kuin humoristinen eläinpuisto.

Noelia Mora Solvez on katalonialaissyntyinen, pitkään Århusissa Tanskassa asunut ja työskennellyt taiteilija. Taiteellisessa työssään hän tutkii eläinten käyttäytymistä ja havainnoi ihmisten tapoja.

— Kuvittelen olevani antropologi toiselta planeetalta. Nautin ihmisten tarkkailusta ja pyrin henkisesti etääntymään heistä samalla kun tutkin heidän tapojaan. Näiden havaintojen perusteella luon visuaalisia metaforia toisiin eläinlajeihin, taiteilija kertoo työskentelystään. Näyttelyllään hän kutsuu katsojia esittämään kysymyksiä ja pohtimaan teoksista nousevia teemoja, joita ovat esimerkiksi identiteetti, sukupuoli, perhe ja erilaiset sosiaaliset normit. Kokonaisuutena Farming peilaa yhteiskunnan sosiaalisia rakennelmia muina eläiminä esiintyvien ihmisten kautta.

 

Seinäjoen taidehallin taidekuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen kertoo näyttelyn taustoista.

— Tutustuin Noelian taiteeseen kolmisen vuotta sitten, kun olimme kiertämässä pohjoismaisia taidehalleja ja vasta rakentamassa uusia tilojamme Kalevan Navettaan. Eläinteemaa käsittelevä taide kiehtoi ja ensimmäisten navettavuosien aikana olemmekin esittäneet sitä kolmen näyttelyn verran. Farming-näyttelyssä katse kääntyy lopulta tosin muiden lajien sijaan hyvinkin tuttuun eläimeen, ihmiseen.

Elokuussa Farming-oheisohjelmana järjestettävässä AARG-keskustelutapahtumassa pureudutaankin havaintoihin tästä nk. eläintrilogiasta, jonka aiemmat osat olivat Millaista on olla eläin? -ryhmänäyttely ja Gustafsson & Haapojan Siat. AARG 2022 pohtii ruuantuotannon tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä taiteen näkökulmasta. Puheenvuoroja kuullaan mm. kirjailija Riikka Kaihovaaralta, taiteilija Teemu Lehmusruusulta ja kuraattori Saara Karhuselta. Mukana on myös taiteellista sisältöä ja iltaohjelmaa. ⧫

 

30.6.–10.12.2022
Noelia Mora Solvez: Farming
Halli

25.8.2022 
AARG Art and the Rural Gathering
Hugo

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 7.8.2022.

Seinäjoen taidehalli

Taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
seinajoentaidehalli.fi

Lisää ilmiöitä: