MuseoKylillä ja kulmilla

Teksti Henni Mäntylä Kuva Minna Heinonen

Vimpelin osuuskauppa ja kirkko

Vimpelin vuonna 1807 valmistunut pyöreä puukirkko ja sen vieressä oleva funktionalistinen osuuskauppa ovat hyvä esimerkki alueen arkkitehtuurin ajallisesta kerroksellisuudesta.

Uusi näyttely kertoo rakentamisen vuosisadoista Etelä-Pohjanmaan museossa.

Kirves ja korsteeni — aikansa uutuuksia siinä missä standardisointi ja elementtirakentaminenkin. Miten rakentaminen on muuttunut vuosikymmenten mittaan? Miten rakentamisen aikakaudet näkyvät eteläpohjalaisessa maisemassa? Mistä löytyvät jugendin kaarevat linjat tai modernismin vaikuttavimmat kohteet? Miten kunnostan oman kotini vanhaa vaalien?

Kylillä ja kulmilla -näyttelyssä kävijää johdatellaan halki rakentamisen vuosikymmenten. Tyylipiirteisiin perehdytään eteläpohjalaisten arkkitehtuurikohteiden kautta. Alueemme erityispiirre — pohjalaistalot — ovat saaneet oman seinänsä. Korjausrakentaja löytää vinkkejä oman kiinteistönsä perinteiseen kunnostamiseen. Myöhemmin kivinavetalla kuullaan myös luentoja arkkitehtuurin ja korjausrakentamisen saralta.

Näyttely kannustaa katsomaan uteliaasti omaa elinympäristöä, huomaamaan sen ajallista kerroksellisuutta ja toimimaan sen moni-ilmeisyyden säilymisen puolesta. Kannustamme lähtemään tutkimusretkille maakunnan kylille ja kulmille. Upeita, hyvin säilyneitä ja kauniisti korjattuja arkkitehtuurikohteita löytyy jokaisesta maakuntamme pitäjästä. Meillä on paljon luonteikasta löydettävää! ⧫

Uusi pysyvä näyttely

Kylillä ja kulmilla

Etelä-Pohjanmaan museo

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 7.8.2022.

Seinäjoen museot

Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.

Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2

Lisätietoja
seinajoki.fi/museo

Lisää ilmiöitä: