TaidekasvatusKunnianhimoinen harjoittelu palkitsee soittajan

Teksti Satu Haarala Kuva Jenna Peltomäki

Tapio Knuuttila opiskelee huilun soittoa Emilia Alhon opastuksessa.

Musiikki ja erilaiset soittimet ovat aina olleet läsnä elämässä Tapio Knuuttilalle, 84. Hän on soittanut viulua, 50-luvulla klarinettia ja 60-luvulla trumpettia. Vahvasta muusikkotaustastaan huolimatta Tapio on edelleen innostunut uuden oppimisesta ja erityisesti uuden soittimen oppimisesta.

Viime syksynä Tapio oli taas uuden elämyksen äärellä. Hän aloitti soittamaan uutta soitinta Seinäjoen kansalaisopistossa Emilia Alhon ohjauksessa. Tapion uudeksi soittimeksi valikoitui huilu. Kipinä huilun soittamiseen syntyi kiinnostuksen ja tuttavan kautta, joka oli hankkinut huilun itselleen.

— Huilu on kiinnostanut mua kymmeniä vuosia. Siinä on jotain sellaista aristokraattista, sillä se on puhaltimien aatelia ja mua kiinnostaa haasteet.

Ikä ei ole este musiikin harrastamiselle kansalaisopistossa.

Tapio oli käynyt ostamassa soittimen etukäteen ennen opetuksen alkamista ja koittanut soitella ensin kotona. Harjoittelu ei kuitenkaan ollut edennyt odotusten mukaisesti.

— No mutta eihän siitä mitään tullut. Alotin vappuna, niin kesäkuun 28. päivä sain ensimmäisen äänen. Huilu on vaativa soitin ja se vaatii todellista ahkeruutta, että saa ensiksi äänen.

Tapio oli kuullut jo aiemmin, että voi mennä jopa puoli vuotta ennen kuin huilusta saa ääntä esille. Kunnon äänen saaminen onkin opiskelijalle todellinen ahaa-elämys. Emilian mukaan Tapio on ollut erityisen kunnianhimoinen harjoittelija. Hän treenaa useamman kerran päivässä ja yrittää löytää hyvää ääntä. Tapio mainitsee olevansa tyytyväinen heti, kun hän pääsee tavoitteeseensa Emilian tuella.

 

Ikä ei ole este musiikin harrastamiselle kansalaisopistossa. Emilia kertookin Tapion olevan hänen iäkkäin oppilaansa.

— Ikähaitaria ei ole täällä ole olemassakaan. Kautta aikojen nuorin oppilaani on ollut 5-vuotias ja Tapio on iäkkäin opiskelijani.

Emiliasta mukavinta Seinäjoen kansalaisopistossa opettamisessa on se, että kuka tahansa – iästä tai kokemuksesta riippumatta – voi tulla opiskelemaan ja oppimaan uutta. Tärkeintä on, että löytyy päättäväisyyttä, sinnikkyyttä ja halua oppia.

Ei muuta ku töpinäksi vaan!

Lopuksi Tapio vielä tähdentää, että hänelle oppimisessa tärkeintä on ollut sisu ja toimeen ryhtyminen.

— Sitten kun toteaa, että mä haluan oppia, ei sitä hoeta. Sillon hankitaan pelit ja ruvetaan soittamaan. Mutta opetus on kyllä tärkeää heti alussa ja sitä ei saa unohtaa. Ilman opetusta opettelee väärin ja joutuu korjaamaa virheitä. Ei muuta ku töpinäksi vaan! ⧫

 

Ilmoittautuminen Kansalaisopiston kursseille alkaa elokuussa

Ilmoittautuminen kansalaisopiston kursseille avautuu maanantaina 15.8.2022 seuraavasti:

klo 16.00 alkaen kädentaidot, tanssi ja verkkokurssit
klo 16.30 alkaen liikunta ja jooga
klo 17.00 alkaen kuvataide ja musiikki
klo 17.30 alkaen tietotekniikka, kielet, luennot ja muut aiheet

Ilmoittautuminen jatkuu ympäri vuoden. Ilmoittautua voi verkko-osoitteessa opistopalvelut.fi/seinajoki, puhelimitse puh. 06 416 2440 ja Kansalaiskampuksella ohjatusti ma 15.8. klo 16–18.

Kansalaisopon ohjauspalvelu

Tarvitsetko apua sopivien kurssien löytämiseen? Haluaisitko aloittaa uuden harrastuksen mutta valitseminen tuntuu hankalalta?Ilmoittaudu Kansalaisopon ohjauspalveluun kurssinumerolla 00100, jossa voit keskustella mielenkiinnon kohteistasi. Ohjauspalvelu on kertaluonteista ja maksutonta. ⧫

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 7.8.2022.

Seinäjoen kansalaisopisto

Seinäjoen kansalaisopiston monipuolisen kurssitarjonnan löydät opiston nettisivuilta!

Osoite
Kalevankatu 33

Lisätietoja
seinajoki.fi/kansalaisopisto

Lisää ilmiöitä: