Muut aiheetMä haluun jotain muuta – mitä muuta?

Teksti Päivi Alaniska Kuva Lassi Takala

Kalevan Navetta

Nuorisobarometrin (2020) mukaan parikymppinen nuori ei käytä kunnallisia kulttuuripalveluita juuri ollenkaan. LiveFinin nuorisokyselyn (2020) mukaan elävä musiikki kiinnostaa nuoria, mutta konsepti (keikoilla käynti) on murroksessa ja sisältöjen kuratointi on siirtynyt globaaleihin verkkoalustoihin (TikTok, Youtube). Heli Metsäpellon (2010) tutkimuksen mukaan ”nuoret aikuiset eivät pysty samaistumaan teatteriyleisöön, koska he mieltävät teatterissa käymisen sofistikoituneen yläluokan ja ikääntyneiden harrastukseksi”.

Miten kulttuurilaitokset voivat tavoittaa nuoret aikuiset? Millainen kulttuurisisältö kiinnostaa 20–30-vuotiasta nuorta aikuista?

Seinäjoen taidehalli käynnistää syksyllä projektin, johon janotaan mukaan nuoria kertomaan millainen on heille sopiva kulttuuri- ja taidesisältö.

Nuoret aikuiset on kapea, mutta erittäin kaivattu kävijäryhmä taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa. Esimerkiksi käsityö- ja muotoilukoulu Näppi palvelee laajasti lapsia, mutta lasten kasvaessa nuoriksi näppiläisten rivit harvenevat. Seinäjoen taidehallin palveluihin puolestaan kuuluu vauvojen värikylpyä ja ikääntyneille suunnattua K65 Kulttuuritoimintaa, mutta noiden ikäryhmien välin katamme kaikille avoimella näyttelyohjelmistolla. Kaikille avoin puolestaan on yhtä kuin ”ei koske nuorta aikuista”, kerrottiin minulle korkeakouluopiskelijoiden toimesta.

Jotta tulevaisuudessa Kalevan Navetan käytäviä kuluttaisi yhä useampi pari-kolmekymppinen käynnistyy Seinäjoen taidehallissa syksyllä 2022 projekti nimeltä Jotain muuta. Projektin tavoitteena on osallistaa Seinäjoen, Ilmajoen ja Jalasjärven nuoria aikuisia keskustelemaan heidän näkemyksistään tarjolla olevista kulttuuri- ja taidepalveluista. Mitä sisällön pitäisi olla ja miten se tulisi olla saatavilla, jotta se kiinnostaisi sinua, nuori aikuinen?

Jotain muuta -projektissa tarjotaan avoimia nuorten aikuisten Jotain muuta -kulttuuritapaamisia ja lisäksi kootaan erillinen neuvonantajatiimi kohderyhmän edustajista. Nämä projektissa toteutettavat tapaamiset ja  neuvonantajatiimi kokeilevat ja ruotivat kulttuurisisältöjä, antaen samalla palautetta hankkeeseen osallistuville kulttuurilaitoksille ja -yhteisöille.

Haku Jotain muuta -neuvonantajatiimiin on käynnissä syyskuun loppuun. ⧫

Hae mukaan Jotain muuta -tiimiin!

Kiinnostaako kulttuuri ja taide? Oletko 17–29 vuotias? Asutko Seinäjoella, Ilmajoella tai Jalasjärvellä? Jos tunnistat itsesi, hae mukaan Jotain muuta -neuvonantajatiimiin! Haku on käynnissä 8.8.–30.9.2022.

Tiimiin valitaan kymmenkunta 17–29-vuotiasta nuorta Seinäjoen, Ilmajoen ja Jalasjärven alueelta. Neuvonantajatiimin kokouksista maksetaan palkkio ja sen toiminta-aika on syyskuusta 2022 toukokuuhun 2023.

Jotain muuta -hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen on saatu EU:n maaseuturahaston sekä Kuortaneen Säästöpankkisäätiön osarahoitusta.

seinajoentaidehalli.fi/jotainmuuta

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 7.8.2022.

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta

Kalevan Navetta on Seinäjoen uusi kulttuurikeskus historiallisella Itikanmäellä. Talo kokoaa kattonsa alle joukon taiteen ja kulttuurin toimijoita, jotka tarjoavat mm. näyttelyitä, konsertteja, myyntitapahtumia, ruokaelämyksiä, kerhoja ja kursseja.

Osoite
Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
kalevannavetta.fi

Lisää ilmiöitä: