KirjallisuusEtäpalveluita, striimausta ja e-aineistoja

Teksti Kirsti Länsikallio Kuva Santeri Viinamäki

Kirja vieköön

Seinäjoen kirjastojen palvelut poikkeusaikana

Koronatilanteen vuoksi Seinäjoen kirjastojen kevät oli poikkeuksellinen. Hallituksen ilmoitus kirjastojen ja kirjastoautojen sulkemisesta sai asiakkaat hamstraamaan lukemista. Päivää ennen sulkua tehtiin ennätys 17 628 lainaa, kun normaalisti lainoja on alle 6 000 päivässä.

Sulkuaikaan mahtui lähes kaksi kuukautta etäpalveluita, etätöitä ja uuden oppimista. Seinäjoen kirjastoissa kehitettiin nopeasti uusia tapoja palvella asiakkaita.

Monet palvelut siirtyivät verkkoon: Eskariseikkailuja striimattiin, kirjavinkkauksia ja tiedonhaunopetusta tehtiin videoiden välityksellä. Satutuokioon tai tietovisaan saattoi osallistua Youtuben kautta. Digiopastusta ja verkkoaineiston vinkkausta tarjottiin etänä. Kirjallisuuspiirikin kokoontui WhatsAppin välityksellä. Osa sulkuaikana testatuista palveluista tulee varmasti jäämään käyttöön jatkossakin.

E-kirjoja lainattiin 90 % enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Huhtikuun lopussa saatiin käyttöön Kirjastokino, jonka valikoimassa on elokuvia ja tv-sarjoja. Katselukertoja kertyi heti alkuun 5 000. Kirjastossa uskotaan, että asiakkaat, jotka kevään aikana löysivät verkkopalvelut, jatkavat niiden käyttöä jatkossakin.

Uuden keskellä pyörivät myös perustyöt. Kokoelmia karsittiin, syksyn uutuuksia tilattiin ja uutta aineistoa saapui jatkuvasti. Nurmon uuden kirjaston suunnittelu jatkui. Apila-kirjastossa tehtiin kunnostustöitä. Asiakkaat palasivat monella tapaa uudistuneeseen kirjastoon, kun tilat avattiin kesäkuussa. Se tuli sulkuaikana selväksi, että mikään ei korvaa kasvokkain kohtaamista. ⧫

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 10.8.2020.

Seinäjoen kaupunginkirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjasto palvelee asiakkaita pääkirjaston, kolmen lähikirjaston, yhden kombikirjaston, laitoskirjaston sekä kahden kirjastoauton voimin. Pääkirjasto Apila ja siihen yhdistetty Aallon kirjastotalo ovat arkkitehtonisesti merkittävä kokonaisuus valtakunnallisestikin.

Pääkirjaston palveluvalikoima ja tapahtumatarjonta ovat monipuolisia bändikämppä Pommarista 3D-tulostusta ja graafisen suunnittelun välineistön tarjoavaan Apila-verstaaseen. Myös kirja-, lehti- ja musiikkikokoelmat ovat mittavat.

Osoite
Pääkirjasto Apila, Alvar Aallon katu 14
Aallon kirjasto, Koulukatu 21
Kyrkkäri, Östermyrankatu 9
Nurmo, Nurmontie 20
Peräseinäjoki, Keikulinkuja 2
Ylistaro, Kaukolanraitti 5
Keski-Nurmo, Jöllöntie 29

Lisätietoja
kirjasto.seinajoki.fi

Lisää ilmiöitä: