TeatteriEvita-musikaali kertoo myös meistä

Teksti Anna Valtari Kuva Jukka Kontkanen

Evitaa Seinäjoella näyttelee Helena Rängman

Evitan roolissa on kaikki, sanoo näyttelijä Helena Rängman.

Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen menestysmusikaali kuvaa Eva Duarte de Perónin (1919–1952) nousun ryysyistä rikkauksiin.

Evita puhuttelee osuvasti myös meidän aikaamme, sanoo musikaalin Seinäjoen kaupunginteatteriin ohjaava Tuomas Parkkinen.

– Pääroolissa on nainen ja keskiössä hänen tarinansa. Ihmisen historiaa tarkastellessa huomaa naisen roolin olevan juuri nyt murroksessa monellakin rintamalla.

Argentiinan vallankahvaan 1940-luvulla nousseita Eva ja Juan Perónia pidetään ensimmäisenä populistipoliitikkopariskuntana. Eva näki itsensä poliitikon ja presidentin vaimoa merkittävämpänä. Hän halusi olla kansan kuningatar.

– Joku voisi sanoa, että populistit lupaavat kansalle liikaa. Kun Evita laulaa kansalle, ettei hylkää heitä ja tulee rakastamaan kansaa ikuisesti, se on sellainen lupaus, mitä ei joka poliitikon suusta kuule, sanoo Parkkinen.

Evita on tarinan pahis

Eva Perón kuuluu viime vuosisadan naisikoneihin Marilyn Monroen ja prinsessa Dianan tavoin.

– He nousivat monien idoleina ja muoti-ikoneina niin valtavaan kuuluisuuteen, että se jopa tuhosi heidät. Ja kuolemalla suhteellisen nuorina heistä tuli kuolemattomia.

Seinäjoella nähdään hyvin viihdyttävä, tunteisiin vetoava, yllätyksellinen ja mahtipontinen Evita. Parkkinen nostaa esiin myös Evan ennennäkemättömiä piirteitä.

– Mukana on satiiria suhteessa siihen, miten hänet on perinteisesti nähty. En kohtele Evaa silkkihansikkain vaan uskon saavani hänestä ja teoksesta paremmin irti kuin aiemmissa produktioissa.

Evita kertoo myös aikamme ihmisestä.

– Eva pelasi aina omaan pussiinsa. Hän on härskin laskelmoiva ja tunteeton, tarinan pahis.

Marko Maunuksela: Totuus kirpaisee

Evitan roolissa on kaikki, sanoo näyttelijä Helena Rängman.

– Heikon sekä vahvan ja tulisen ihmisen koko elinkaari, kuolemakin. Webber osaa kehittää jännitteitä, jotka odottavat purkautumistaan kunnes tietyllä soinnulla padot aukeavat.

Rängman uskoo eliitin solvaaman Evan olleen vilpitön halussaan auttaa kansaa.

– Ei lapsuudessa koettu köyhyyden kokemus lähde ihmisestä rikkauksienkaan keskellä.

Musikaalissa Evitan ympärillä on oikeasti eläneisiin henkilöihin perustuvia hahmoja.

Toisin on Che. Marko Maunuksela on musikaalin kertoja ja kommentoija; missä-vaan-kohtauksessa näkyvä jokamies, joka voi ottaa erilaisia rooleja.

– Ennen kaikkea Che on Evitan omatunto ja vastavoima. Peili, jonka kautta myös katsojat tarkastelevat ristiriitaista päähenkilöä, sanoo Parkkinen.

Maunukselalle rooli on monipuolinen herkkupala.

– Saan laulaa laajalla skaalalla, tunnelmoiden ja täysillä tykittäen. Meidän kaikkien rinnalla pitäisi kulkea oma Che, joka laukoisi suoria totuuksia ja kyseenalaistaisi tekemisiämme. Joskus saisimme kihelmöidä hyvästä tunteesta, joskus palaute satuttaisi lujasti ja pistäisi miettimään. Sellaistahan totuuden kuuleminen usein on.

Marko Maunuksela on Che, Evitan vastavoima ja omatunto.

Marko Maunuksela on Che, Evitan vastavoima ja omatunto. Kuva Anna Valtari

Suuri ja komea musikaali

Evita-musikaalin Juan Perón on Esa Ahonen, Heikki Vainionpää on tangolaulaja Magaldi. Rakastajattaren roolin laulaa Petra Pääkkönen, joka esitti Sofiaa suomenkielisessä Mamma Mia -musikaalissa vuonna 2018.

Muissa rooleissa nähdään Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Heidi Ajanto, Henna Sormunen, Jani Johansson, Jussi Jätinvuori, Ville Orttenvuori, Vendela Nylund, Reeta Vestman, Julius Martikainen, Jari Jaakonaho, Elina Haikka, Ella Snellman ja Pyry Smolander. Kapellimestari Timo Ristilä johtaa kahdeksanhenkistä orkesteria.

Lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto, puvut Leena Rintala, äänet Sakari Kiiski, valot Hannu Raja-aho ja naamioinnin Johanna Uusitontti. Seinäjoella nähtävän Evitan tarkistettu suomennos on Mikko Koivusalon.

– Lähdemme työryhmäni kanssa tekemään Evitaa suuntaan, jonka haluamme vaikuttavan tämän päivän katsojaan: herättävän ajatuksia ja suuria tunteita, lupaa Parkkinen. ⧫

19.9.2020 – kevät 2021

Evita

Alvar

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 10.8.2020.

Seinäjoen kaupunginteatteri

Teatterikatsomossa voi antautua tarinoiden vietäväksi! Tuntea riemua, liikutusta ja empatiaa. Oppia uutta ja laajentaa sydäntään. Siihen kaikkeen tarjoaa Seinäjoen kaupunginteatteri mahdollisuuden kaupungin ja maakunnan ihmisille. Aina elävänä.

Osoite
Kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12
Törnävän kesäteatteri, Törnävänsaarentie 1

Lisätietoja
seinajoenkaupunginteatteri.fi

Lisää ilmiöitä: