MuseoSeinäjoen museoiden näyttelyt odottavat juuri Sinua!

Teksti Johanna Junno Kuva Seinäjoen museoiden arkistosta

Suojeluskunta- ja lottamuseolla esitellään kotirintaman arkea sotien aikaan eläneiden naisten ja lasten näkökulmasta.

Museoiden avauduttua taas 3. kesäkuuta 2020 alkaen voimme esitellä yleisölle kolme uutta näyttelyä.

 

Etelä-Pohjanmaan museossa Kivinavetalla on esillä Horisontaalia ja vertikaalia -näyttely, jossa pääsee ihastelemaan Seinäjoen rakennuskulttuuria ja kaupunkikuvaa sekä peilaamaan sen muutosta nykyiseen ympäristöön. Lähestymistapa on pohdiskeleva ja pyrkii herättämään ajatuksia kaupunkiympäristöstä ja ihmisten sijoittumisesta siihen sekä toimijoina että kokijoina.

Näyttelyyn liittyy iso pienoismallipohja, johon voit suunnitella oman korttelin. Pienoismallin avulla kuka tahansa museokävijä voi suunnitella, rakentaa, muuttaa ja purkaa Seinäjokea. Näyttelyssä on myös pyörivä kuvaesitys.

Syksyllä käynnistyy Kaupunkisuunnittelun keskiviikot -tapahtumasarja.

 

Suojeluskunta- ja lottamuseolla esitellään kotirintaman arkea sotien aikaan eläneiden naisten ja lasten näkökulmasta.

Kotirintaman arkea esitellään sotien aikaan eläneiden naisten ja lasten näkökulmasta.

Suojeluskunta- ja lottamuseolla on kaksi uutta näyttelyä. Veteraanien perintö -näyttely koostuu 11 paikallisen veteraanijärjestön itse tuottamista sisällöistä. Jokainen yhdistys esittelee oman toimintansa ydintä vitriinissään.

Kyseessä on uudenlainen toimintamuoto perinneyhdistysten kanssa. Esillä on mielenkiintoista esineistöä ja kuvia sekä dokumentteja yhdistysten monipuolisesta toiminnasta.

Kotirintamalla-näyttely on tunnelmallinen kokonaisuus, jossa esitellään kotirintaman arkea sotien aikaan eläneiden naisten ja lasten näkökulmasta. Aiheina ovat muun muassa työnteko, talkoot, vapaa-ajan viettäminen, pula-aika ja perhe-elämä. Kotirintamalla työnteko määritti pitkälti ihmisten arkea ja elämää.

Näyttelyssä on käytetty pohjana Vastuun Naiset ry:n tekemää mittavaa haastatteluaineistoa.

 

Näyttelyt ovat esillä vuoden 2020 loppuun asti. Sitten onkin uusien tuulien aika, sillä museokeskuksen suunnittelu ja rakentaminen alkavat vuoden 2021 aikana. Toivomme uuden museokeskuksen olevan kaikkien seinäjokelaisten, vanhojen ja uusien, miellyttävä ja kutsuva kohtaamispaikka ajan virrassa. Museokeskus sijoittuu entisen Tiklaksen rakennukseen Vapaudentien varrelle. Keskus avautuu tämän hetkisten arvioiden mukaan vuoden 2022 alussa. ⧫

 

1.6.–31.12.2020
Horisontaalia ja vertikaalia
Etelä-Pohjanmaan museo

16.9.–2.12.2020
Kaupunkisuunnittelun keskiviikot
Etelä-Pohjanmaan museo

Pysyvä näyttely
Veteraanien perintö
Suojeluskunta- ja lottamuseo

21.2.2020–31.1.2021
Kotirintamalla
Suojeluskunta- ja lottamuseo

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 10.8.2020.

Seinäjoen museot

Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.

Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2

Lisätietoja
seinajoki.fi/museo

Lisää ilmiöitä: