KuvataideTaidehallilla pohditaan: Millaista on olla eläin?

Teksti Sanna Karimäki-Nuutinen ja Pii Anttila Kuva Kati Roover

Kati Rooverin kuva Salt of My Eyes Seinäjoen taidehallin näyttelystä Millaista on olla eläin?

Salt of My Eyes. Taiteilija Kati Roover kävi kuvaamassa ryhävalaita Islannissa.

Kahdeksan nykytaiteilijan ryhmänäyttelyn Millaista on olla eläin? teokset pohjaavat evoluutiobiologi, tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänrannan samannimiseen kirjaan. Idea näyttelyyn syntyi, kun Taidehallin ohjelmatiimi halusi toteuttaa näyttelyn, joka perustuu vuoropuheluun tekstin tai tutkimustiedon kanssa. Taidehallin uudet ohjelmalinjaukset ammentavat vahvasti maaseudusta ja urban–rural-viitekehyksestä, joista myös näyttelyn eläinteema kumpuaa. Lisäksi haluttiin toteuttaa näyttely, joka olisi pedagoginen jo tuotannollisesti. Kaikkea tätä pohtiessa nousi keskusteluihin Millaista on olla eläin? -tietokirja. Päätettiin ottaa yhteyttä kirjan kirjoittajaan.

Helena Telkänrannan erikoisaloina ovat eläinten käyttäytyminen, emootiot ja kognitio. Tällä hetkellä hän työskentelee hyvinvoinnin seurannan ja kivun havaitsemisen parissa eläinlääketieteen alalla sekä kehittää uudenlaisia keinoja kertoa eläintieteestä yleisöille ja koululaisille visuaalisesti ja elämyksellisesti.

Näyttely kurkistaa eläinten kokemusmaailmaan visuaalisin keinoin ja taiteellisen ajattelun avulla.

Telkänranta kiinnostui yhteistyöstä ja suunnittelu päästiin aloittamaan. Taidehallin tiimi kartoitti taiteilijoita, joiden aikaisemmissa teoksissa eläimet tai eliöt ovat olleet vahvasti mukana. Näyttelyidean ajankohtaisuudesta kertoo se, että jokainen kutsuttu taiteilija vastasi heti kyllä ja monella heistä löytyi kyseinen kirja omasta kirjahyllystä jo valmiina. Kullekin taiteilijalle jaettiin kirjasta yksi luku, jota käyttää kimmokkeena teokselle. Telkänranta toimii näyttelyprosessissa taiteilijoiden sparraajana ja keskustelukumppanina.

Näyttely kurkistaa eläinten kokemusmaailmaan visuaalisin keinoin ja taiteellisen ajattelun avulla. Se keskustelee kirjan teemojen, ajatusten ja tutkimusten kanssa. Taidehallin Halli-tilassa nähtävä näyttely tuo esille elämyksellisesti sekä visuaalisesti tätä tärkeää teemaa. Millaista on olla eläin? -näyttelyn taiteilijat ovat Mari Keski-Korsu, Toni Lehtola, Teemu Lehmusruusu, Lotta Mattila, Minna Herrala, Mia Mäkelä, Kati Roover ja Elina Ruohonen. Näyttelyssä on vahva mediataiteen painotus, mutta esillä on myös maalaustaidetta ja kuvanveistoa. Näyttelyn teoksissa on edustettuina niin nisäkkäitä, jyrsijöitä, lintuja kuin maaperän eliöitä. Mari Keski-Korsu esimerkiksi toteuttaa teoksen Voimavaratila Toiskassa Koskenkorvalla yhdessä siellä asustavien hevosten kanssa ja mediataiteilija Kati Roover on käynyt kuvaamassa ryhävalaita Islannissa.

Näyttelyn suunnittelussa ja ajoituksessa on huomioitu taidekasvatustyö ja yhteistyö oppilaitosten kanssa. Seinäjoen kolmosluokkalaiset pääsevät vierailemaan näyttelyssä vuosittaisella Koulun Kulttuurimatkallaan. Lisäksi maakunnan kahdeksasluokkalaiset tutustuvat näyttelyyn valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen myötä. Näyttelyn tulee yksin oppilaitosyhteistyön kautta näkemään yli 2 000 lasta ja nuorta.

Inspiroiva aihe luo mahdollisuuksia myös muulle pedagogiselle toiminnalle. Eläimet ottavatkin haltuun Taidehallin syksyn ohjelman eri tavoin. ⧫

26.8.2020–9.1.2021

Millaista on olla eläin?

Halli

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 10.8.2020.

Seinäjoen taidehalli

Taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
seinajoentaidehalli.fi

Lisää ilmiöitä: