KuvataideTaide käyttöön

Teksti Piia Kleemola-Välimäki ja Jenni Latva Kuva Jenni Latva

Taide käyttöön -hankkeen projektipäällikkö Piia Kleemola-Välimäki ja Peabin Seinäjoen yksikönjohtaja Hannu Rajamäki.

Taide käyttöön -hankkeen projektipäällikkö Piia Kleemola-Välimäki ja Peabin Seinäjoen yksikönjohtaja Hannu Rajamäki ovat yhteistyöhän tyytyväisiä.

Jo ennen muutostaan taide- ja kulttuurikeskukseksi Kalevan Navetassa on nähty kulttuuria monenlaisissa muodoissa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön ja rakennusyhtiö Peabin yhteistyön tuloksena tyhjillään olleessa navetassa on järjestetty muun muassa pop up -konsertteja. Vuonna 2015 alkaneen yhteistyön tuloksina on nähty myös elävää musiikkia, taidenäyttelyjä ja säestettyjä mykkäelokuvia Peabin järjestämien asuntoesittelyiden ohessa. Alusta asti yhteistyöhön on heittäydytty puolin ja toisin ennakkoluulottomasti, uusia avauksia tehden.

– Peabilla haluamme tehdä yhteistyötä myös pehmeitä arvoja edustavien yhteisöjen kanssa. Taiteen toimijoiden kanssa olemme tavoittaneet uusia asiakkaita, ja se on mahdollistanut Seinäjoella yksikkömme kehittämistä merkittävästi. Testasimme yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa Kalevan Navetan soveltuvuutta taiteen näyttämöksi, johon sen sitten lopulta kiinteistökaupan jälkeen päätyikin, kertoo Peabin Seinäjoen yksikönjohtaja Hannu Rajamäki.

Jerikon Kräätärin asukkaat ja osakkaat ovat osallistuneet teoksen ideointityöhön.

Taideyliopiston ja Peabin viimeisin yhteisprojekti on kevään 2020 aikana Seinäjoella toteutettu As Oy Jerikon Kräätärin asukkaiden ottaminen mukaan talon ala-aulaan tulevaan julkisen taideteoksen suunnitteluun. Taideyliopiston Taide käyttöön -hanke vastaa asukkaiden mukaan ottamisesta taideteoksen suunnitteluun, ja Peab kustantaa itse teoksen toteutuksen.

Jerikon Kräätärin asukkaat ja osakkaat ovat osallistuneet teoksen ideointityöhön taloyhtiön hallituksen kokouksessa ja myös talon ala-aulaan pystytetyn äänestyspisteen avulla. Koronakaan ei työtä pysäyttänyt vaan asukkaat ovat saaneet välittää teosideoitaan heille kotiin toimitetun tehtäväpaketin avulla. Kuvataiteilija Minna Bengs-Shresthan vetämän prosessin tuloksena syntyi teemoja sekä ideoita teoksen materiaaleista sekä värimaailmasta.

Valmista taideteosta talon asukkaat pääsevät ihailemaan vuoden 2020 loppuun mennessä. ⧫

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 10.8.2020.

Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö

Taideyliopiston toiminta Seinäjoella on konsertteja, klubi-iltoja, näyttelyitä, taideyllätyksiä kaupungilla, aikuiskoulutusta avoimessa yliopistossa, monipuolisia lyhytkursseja, tutkimusta ja kehittämistä.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
uniarts.fi/seinajoki

Lisää ilmiöitä: