KulttuurikeskusTervetuloa taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navettaan!

Teksti Elina Teitti Kuva ISLE Art Industries

Kalevan Navetan pyöreä ikkuna loistaa illalla

Kalevan Navetta on rakennettu 1890-luvulla tiettävästi 250 Ayshire-lehmälle. Rakennuksen sisätilat ovat käyneet läpi mittavan muodonmuutoksen vuosina 2018–2020, ja julkisivuakin on kohennettu.

Kalevan Navetta ei nimestään huolimatta ole koskaan ollut navettakäytössä vuonna 1905 järjestettyä maatalousnäyttelyä lukuun ottamatta, mutta se kantaa mukanaan rikasta historiaa. Talon henki haluttiin säilyttää saneerauksen yhteydessä ja monet yksityiskohdat ja materiaalivalinnat muistuttavat menneestä. Esimerkiksi ikkunaluukut ja niiden numerot ovat muistona siitä ajasta, kun taloa asutti Suomen puolustusvoimat.

Hugo-sali

Yksityiskohta Kalevan Navetan Hugo-salista.

Kuva Katariina Vestergård

Hugo-sali on nimetty tehtailija Hugo Grönlundin mukaan, joka perusti taloon verkatehtaan vuonna 1909. Sali taipuu muun muassa konsertteihin, tapahtumiin, sirkustoimintaan ja seminaareihin. Kattoa tukevat palkit ovat mustaa ratakiskoa Seinäjoen ratapihalta.

Vintti

Vintti toimii näyttelytilana

Kuva ISLE Art Industries

Tunnelmallinen Vintti on Taidehallin näyttelytila, paikka tapahtumille sekä vuokrattava kokoussali. Vintin katto kohoaa seitsemän metrin korkeuteen. Kuusilankku, alkuperäiset puurakenteet ja ikoninen pyöreä ikkuna luovat ainutlaatuisen tunnelman, joka on kuin vastakohta toiselle, rouhealle näyttelysali Hallille sen alapuolella.

Kerä-teos

Kerä-teoksen olemus muuttuu joka kerroksessa.

Kuva Elina Teitti

Porrashuoneessa oleva Tiina Laasosen Kerä-taideteos (2020) näyttäytyy kaikissa kolmessa kerroksessa erilaisena. Tilausteoksen suunnittelu ja toteutus alkoi jo talon saneerausvaiheessa. Se kuvastaa talon menneisyyttä ja nykyisyyttä. Lanka materiaalina on ollut läsnä talossa jo 1900-luvun alussa ja kotimainen lehtipuu viittaa ekologisuuteen ja juurevuuteen. Kerä kutoo yhteen eri taidelajit ja toimijat, luoden tiivistä yhteistyötä.

Muu-Mau suosittelee kulttuuria kaikille

Muu-Mau

Kuvitus Irina K

Millainen olisi Navetta ilman navettakissaa? Muu-Mau on asunut talossa jo kauan ennen kuin siitä tuli taide- ja kulttuurikeskus, ja tuntee sen läpikotaisin. Muu-Mau suosittelee taidetta ja kulttuuria jokaiselle ja Navetassa sitä on tarjolla kaikille lapsille ja lapsenmielisille! Myös virtuaaliset materiaalit ovat Muu-Maun mieleen, ja niihinkin kannattaa tutustua talon toimijoiden nettisivuilla.

Muu-Mau suosittelee:

Taidehalli
— Vauvojen värikylpyjä
— Aikuinen ja lapsi -työpajoja
— Varhaiskasvatuksen ja koulujen vierailuja
seinajoentaidehalli.fi

Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi
— Käsityön taiteen perusopetusta
— Kursseja ja käsityötapahtumia
taitoep.fi

Louhimo
— Musiikki- ja sirkustoimintaa
— Eskarifestareita
— Lastenkulttuurifestivaali Pikkuprovinssia
louhimo.com

Seinäjoen kansalaisopisto
— Teknisen työn kursseja
seinajoki.fi/kansalaisopisto

Kalevan Navetassa käy kaikenikäistä yleisöä

Kalevan Navetassa käy kaiken ikäistä yleisöä. Kuva Katariina Vestergård

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 10.8.2020.

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta

Kalevan Navetta on Seinäjoen uusi kulttuurikeskus historiallisella Itikanmäellä. Talo kokoaa kattonsa alle joukon taiteen ja kulttuurin toimijoita, jotka tarjoavat mm. näyttelyitä, konsertteja, myyntitapahtumia, ruokaelämyksiä, kerhoja ja kursseja.

Osoite
Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
kalevannavetta.fi

Lisää ilmiöitä: