KirjallisuusLähikirjastot ovat asiakkaita varten

Teksti Mia Penttala-Salli Kuva Samu Lehtinen

Kyrkkärin kirjaston asiakkaita

Kyrkkärin kirjasto on muuttanut uusiin tiloihin M-talolle.

Seinäjoen lähikirjastoissa on eletty vilkkaita muutosten aikoja. Asiakkaille tarjotaan monenlaisia palveluja lainaamisen ja palauttamisen lisäksi. Kaikenikäisille halutaan tarjota lukemisen iloa sekä elämyksiä erilaisilla tapahtumilla ja kerhoilla. Kirjastoissa saa digiopastusta ja niissä voi hoitaa monenlaisia asioita sekä käyttää tietokoneita tai tabletteja. Kaikki lähikirjastot ovat vuodesta 2022 alkaen omatoimikirjastoja, ja kaksi kirjastoa toimii uusissa tai täysin remontoiduissa tiloissa.

Peräseinäjoen kirjasto muuttui omatoimikirjastoksi syksyllä 2021. Ylistaron kirjastolla on jo monen vuoden kokemus omatoimikäytöstä, johon ollaan erittäin tyytyväisiä. Omatoimikirjastossa henkilökunta palvelee palveluaikoina kuten ennenkin, mutta kirjastoa voi käyttää myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Kirjastoon pääsee siis aamusta iltaan saakka joka ikinen päivä. Omatoimikäyttöön tarvitaan kirjastokortti, salasana ja kirjastossa allekirjoitettu sopimus. Samalla sopimuksella voi päästä kaikkiin Seinäjoen omatoimikirjastoihin. Kyrkkärin kirjasto ja Nurmon uusi kirjasto ovat myös omatoimikirjastoja.

Kyrkkärin kirjasto aloitti toimintansa uudessa M-talossa lokakuussa 2021. Kirjasto on toiminut Törnävän kirjastona jo pitkään palvellen sekä sairaalan henkilökuntaa, potilaita että alueen asukkaita. Muuton myötä kirjasto sai upeat, ajantasaiset tilat M-talosta, missä on paljon muutakin toimintaa. Kirjastossa on monipuolinen aineisto kaikille ikäryhmille sekä lehtiä lainattavaksi ja luettavaksi. Lehtiä on myös e-lehtinä. Kirjastossa voi käyttää tietokoneita, tulostaa ja kopioida myös omatoimiaikana.

Nurmon kirjasto muuttaa alkuvuodesta 2022 uusiin remontoituihin tiloihin Nurmo-talolle. Kirjasto on suunniteltu monipuoliseksi ja kotoisaksi, ja siellä on lainattavien aineistojen lisäksi paljon muutakin. Kirjastossa on iso tapahtumasali, kaksi kokoushuonetta sekä pienempiä opiskelutiloja. Käsitöitä voi tehdä omassa käsityöhuoneessa. Kirjastossa on kaksi pelihuonetta konsolipelien pelaamiseen. Lasten osastolta löytyy mm. satunurkka. Ympäri kirjastoa panostetaan viihtyisyyteen useilla oleskelu- ja lukupaikoilla, ja viihtyvyyttä lisää kahviautomaatti.

Kirjastot ovat kaikille avoimia ja niihin on jokainen tervetullut. Eepos-alueella eli Etelä-Pohjanmaan kunnissa ja niiden lisäksi Perhossa, Vetelissä, Laihialla ja Kaskisissa käy kaikkialla sama kirjastokortti. ⧫

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 9.1.2022.

Seinäjoen kaupunginkirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjasto palvelee asiakkaita pääkirjaston, kolmen lähikirjaston, yhden kombikirjaston, laitoskirjaston sekä kahden kirjastoauton voimin. Pääkirjasto Apila ja siihen yhdistetty Aallon kirjastotalo ovat arkkitehtonisesti merkittävä kokonaisuus valtakunnallisestikin.

Pääkirjaston palveluvalikoima ja tapahtumatarjonta ovat monipuolisia bändikämppä Pommarista 3D-tulostusta ja graafisen suunnittelun välineistön tarjoavaan Apila-verstaaseen. Myös kirja-, lehti- ja musiikkikokoelmat ovat mittavat.

Osoite
Pääkirjasto Apila, Alvar Aallon katu 14
Aallon kirjasto, Koulukatu 21
Kyrkkäri, Östermyrankatu 9
Nurmo, Nurmontie 20
Peräseinäjoki, Keikulinkuja 2
Ylistaro, Kaukolanraitti 5
Keski-Nurmo, Jöllöntie 29

Lisätietoja
kirjasto.seinajoki.fi

Lisää ilmiöitä: