Kuvataide
Teksti Laura Kivimäki Kuva Arttu Vainiola
Kuvataideopettaja Päivi Anttila on viihtynyt Seinäjoen kansalaisopiston palveluksessa jo 14 vuotta. Luopajärveläinen pedagogi työskentelee taiteen perusopetuksen parissa Luovaamossa eli entisessä Taidekoulu Oivassa sekä Peräseinäjoella kaiken ikäisiä opettaen.
— Taidekoululla minulla on neljä perusopinto- ja kolme piirustus- ja maalausryhmää, ja Peräseinäjoella on Minimaalarien, nuorten taiteilijoiden sekä aikuisten kuvataideryhmä. Oppilaita on melkeinpä vauvasta vanhukseen asti. Kuvataide on hyvä harrastus iästä riippumatta.
Kuvataideopettajan työn aloittamisesta tuli tänä vuonna täyteen jo 30 vuotta.
— Aloitin pitämällä nuorille kansalaisopiston kuvataideryhmää Karviassa opiskellessani Kankaanpään taidekoulussa. Valmistuttuani kuvataiteilijaksi jatkoin työtäni Jalasjärven ja Karvian kansalaisopistossa, vähän myöhemmin Kauhajoen evankelisessa opistossa kuvataidelinjan johtajana. Olen opettanut muutamia vuosia myös Kurikan yläasteella ja lukiossa sekä Jalasjärven lukiossa ja Suupohjan ammatti-instituutissa. Opiskelin töiden välissä opettajan pedagogiset opinnot Jyväskylässä vuonna 1998.
Tällä hetkellä Anttila opiskelee tunnetaideterapiaa Kairon instituutissa.
— Tunnetaideterapia sopii hyvin käsitykseni taiteesta. Se on syvimmillään ihmisen sisimmästä kumpuavaa, omia tunteita ja ajatuksia esiin tuovaa luovaa toimintaa. Tunnetaideterapiassa kuvia käytetään tunteiden prosessoinnissa välineenä. Ne tuovat tunteet esiin kehostamme näkyviksi ja käsiteltäviksi.
Taiteessa ei ole oikeaa ja väärää. Ei tarvitse pelätä tekevänsä virheitä.
Taiteessa on Anttilan mukaan tärkeää ajattelun ja tekniikan kehittäminen yhdessä. Tarvitaan teknistä taitoa, joka kehittyy tehdessä ja siitä rakentavaa palautetta saataessa.
— Oma kädenjälki ja ajattelu tekevät taiteesta uniikkia ja arvokasta. On tärkeää, että saa tehdä itselleen mieluisia aiheita ja löytää tekemiseen sopivia tekniikoita ja välineitä, jotka istuvat omaan käteen ja persoonaan.
Pitkän linjan taidekasvattaja vierastaa liiallista teoreettisuutta ja oikein tekemisen ajatusta, koska se voi latistaa harrastajan innostuksen ja luovuuden.
— Taiteessa ei ole oikeaa ja väärää. Ei tarvitse pelätä tekevänsä virheitä. Taiteen tekijän ei tarvitse vastata siitä, mitä tulkintoja teoksen katsoja tekee. Jokainen tarkastelee taidetta itsensä kautta. Se on kiinnostavaa. Kaikki me olemme yksilöitä sekä tekijöinä, että tulkitsijoina. Taide on prosessi, jossa ajattelu ja osaaminen kehittyvät jokaisen omaa tahtia. Myös epäonnistuneet työt opettavat ja sinnikkyys palkitaan.
Opettajana Anttila pyrkii luomaan rennon ilmapiirin, jossa jokainen saa olla turvallisesti oma itsensä.
— Minulta voi kysyä tyhmiäkin kysymyksiä joutumatta nolatuksi. Ryhmä voi olla valtava voimavara, joka innostaa ja kannustaa tekemään ja kokeilemaan. Opettajan näkökulmasta homma toimii, kun opettaja voi olla sivustaseuraaja.
Kansalaisopistolla opettaja on tekemisissä hyvin erilaisten ryhmien kanssa.
— Peräseinäjoella minulla on ollut jo pitkään Minimaalarit-ryhmä. He ovat 6–8-vuotiaita, innokkaita tekijöitä ja kyselijöitä. Isompien töitä ihmetellään luokassa ja tehdään hauskoja havaintoja. Jos työ on kiinnostavaa, keskitytään ja maalataan kieli keskellä suuta, mutta väsyneinä voi vauhti kiihtyä välillä hurjaksi, jolloin opettaja on tunnin jälkeen kuin jyrän alle jäänyt. Minimaalarit vaihtuvat tiistai-iltana lennossa vanhimpiin oppilaisiin, ja lapset aina odottavat ja kyselevät, koska mummot tulee. Heille on kiva, kun aikuiset ovat kiinnostuneita heidän töistään, ja he ovat puolestaan kiinnostuneita mitä aikuisryhmässä maalataan. Siinä syntyy kiva yhteys sukupolvien välille kuvataiteen merkeissä.
Nuoria taiteilijoita Anttila on opastanut Peräseinäjoella nyt toista vuotta.
— Perjantai-illan aloittava ryhmä on täynnä innokkaita ja energisiä piirtäjiä ja maalareita. Se on osoittautunut hyväksi illaksi, kun muita harrastuksia ei ole yhtä aikaa, ja ryhmässä voikin aistia viikonlopun alun intoa.
Ryhmille pyritään järjestämään opintovuoden aikana jokin oma näyttely. Näyttelytiloja Seinäjoella on kuitenkin niukasti tarjolla.
— Näyttely on tärkeä oppimiskokemus. Peräseinäjoella pidämme näyttelyitä kirjastossa. Siellä osataan jo odottaa niitä.
Jokainen oppilas on Anttilalle tärkeä ja ainutlaatuinen. Opettajalle palkitsevinta on nähdä oppilaidensa kehityskaari, joidenkin kohdalla Minimaalarista asti.
— Ajattelen aina oppivani jotakin omilta oppilailtani itsekin. On jo paljon entisiä oppilaitani, jotka ovat saaneet kuvataiteesta itselleen myös ammatin. Harrastuksenakin kuvataide voi seurata, vaikka koko elämän ja olla antoisaa ja kehittävää.
Taide ei synny pakottamalla. Inspiraatio ja ideat voivat syttyä missä vain.
Kuvataiteen tekeminen Anttilalle itselleen on jäänyt melko vähäiseksi, lähinnä taitojen ylläpitämiseksi.
— Monesti hyvätkin ideat jäävät luonnoksiksi. Piirrän, maalaan, teen grafiikkaa ja muovailen savesta kuitenkin aina silloin tällöin. Parhaat ideat ja innostus syntyvät levossa tunteella ja intuitiolla. Aina ei aluksi itsekään tiedä mistä kuvat tulevat, kunnes myöhemmin tulee oivallus. Taide ei synny pakottamalla. Inspiraatio ja ideat voivat syttyä missä vain.
Työnsä vastapainoksi kuvataideopettaja treenaa kuntosalilla, lenkkeilee koiransa Arvin kanssa metsäpoluilla, hiihtää ja pyöräilee. Arvin kanssa Anttilan voi nähdä myös suppaamassa Ähtärinjärvellä.
— Luonnossa lataudun, ehdin ajatella ja suunnitella. Mökkeily ja matkustelu on myös iso osa vapaa-ajasta. Inspiraatio löytyy siis tuiki tavallisesta elämästä.
— Totuus on usein tarua ihmeellisempää. Elämä on mielenkiintoinen seikkailu. Haluaisin ehtiä lukea enemmän, kuunnella musiikkia ja katsoa inspiroivia elokuvia ja käydä teatterissa, näyttelyissä, matkustella ja nähdä maailmaa. Välillä on kuitenkin tärkeää pysähtyä ja ihmetellä, vetää syvään henkeä ja vaan olla tässä ja nauttia kaikesta hyvästä mitä elämä on minulle suonut. ⧫
Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 9.1.2022.
Seinäjoen kansalaisopiston monipuolisen kurssitarjonnan löydät opiston nettisivuilta!
Osoite
Kalevankatu 33
Lisätietoja
seinajoki.fi/kansalaisopisto
Gallup
Gallup
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Näyttelyt
Kuvataide
Oheisohjelma
Museo
Kulissien takana
Musiikki
Tekijät tutuksi
Musiikki
Tekijät tutuksi
Musiikki
Äänitaide
Musiikki
Konsertit
Musiikki
Levyt
Kirjallisuus
Runous
Kirjallisuus
Tehtävä
Kirjallisuus
Palvelut
Teatteri
Näytelmät
Teatteri
Kulissien takana
Muut tapahtumat
Lastenfestarit
Muut tapahtumat
Taidetta ja makuja
Muut tapahtumat
Haku auki
Kulissien takana
Taiteilijoille