TeatteriKoko näytelmä yhdessä kuvassa

Teksti Anna Valtari Kuvat Jukka Kontkanen ja Marjo Tamminen

Veera Herranen ja Henna Sormunen astumassa ensimmäistä kertaa rooleihinsa Järjen ja tunteen tyttäret -näytelmän promokuvauksissa.

Veera Herranen ja Henna Sormunen astumassa ensimmäistä kertaa rooleihinsa Järjen ja tunteen tyttäret -näytelmän promokuvauksissa.

Kurkkaa teatterin kulisseihin ja lähde mukaan promokuvauksiin!

Promootiotarkoituksessa käytetty kuva on näytelmän kasvot, ne nähdään ensimmäisenä. Ilmeen on tarkoitus kertoa näytelmästä tunteita herättävällä tavalla ja luoda mielikuvia.

Jotta aiheesta kiinnostuneet katsojat tavoitetaan, on kuvan oltava paitsi edustava myös viestittävä teoksen tyylilajista, teemoista ja tunnelmasta. Ei siis riitä, että kuva on hieno, sen täytyy myös kertoa pala tarinaa.

Usein ensimmäiset kuvat otetaan ennen kuin näytelmästä on käy­tet­tävissä edes käsi­kir­joi­tusta. Teki­jöi­den näkemyksen on siis oltava selkeä.

Mitä kaikkea uusien näytelmä­kuvien eteen tehdään ja kuinka moni työhön osallistuu? Osa kuva­uk­siin osal­lis­tu­vista eri ammat­ti­kuntien edustajista kertoo.

 

Antti Mikkola

ohjaaja

Halusimme esittää Enni Mus­tosen romaa­­neihin perus­tuvan Järjen ja tun­teen tyttäret -näytelmän kuvassa nuoret naiset raik­kaasti ja liik­keessä. Tulok­­sena on spon­­taani ja hyvä tunnelma.

Uusi ohjaustyö käynnistyy promo­kuva­uk­sista, ja ohjaan myös kuvaus­tilan­teessa. Tuon kuva­uksiin musiikkia, jonka avulla teen näytte­li­jöille tutuksi heidän hahmo­jaan ja teoksen maailmaa. Siihen he pääsevät astumaan vasta kuu­kau­sien päästä, kun harjoi­tukset alkavat.

Näytelmän promokuvat ovat osa taiteellista kokonaisuutta.

Petriina Suomela on teatterin kampaus- ja maskeeraussuunnittelija

Petriina Suomela

kampaus- ja maskeeraussuunnittelija

Ensikuvaukset ovat tärkeä osa koko työ­pro­sessia ja nautin niihin valmis­tau­tu­mi­sesta suun­nat­tomasti – inspi­raa­tioni on avoi­mim­millaan! Kuvat­tavat hahmot on oltava tark­kaan mietit­tyinä ja toteu­tettuina.

Törnävän kesäteatterissa vuonna 2022 esitettävän Murhan ja rakkauden käsikirja -musikaali­komedian kuvat­tavia hahmoja oli yhteensä yhdeksän, mutta näyt­teli­jöitä kaksi. Kiikutin siis kaikki kuvaus­tarpeeni etu­käteen studiolle teat­terin kellariin, jotta hah­mojen vaihdot sujui­sivat luon­te­vasti ilman juok­semista. Kuva­usten aikana piti hieman soveltaa, mutta senhän me jo vuosien koke­muksella osaamme joka tilanteessa.

Kuvaukset olivat täynnä naurua ja jo se kertoo, että kesästä on tulossa taas hulvat­toman ihana! Oi kesä, tule jo!

Kuvien julkaisuhetkellä vielä alkuvaiheessa oleva tuotantomme näkee ensi kertaa päivänvalon.

Henna Sormunen

näyttelijä

Näyttelijälle promokuvaus on ensikosketus näytelmään. Käytännössä näyttelijä astuu ensi kertaa rooliinsa yhteistyössä puvuston ja kampaamon kanssa. Joskus kuvaustilanne voi olla haastava ja rooli pukuineen ja maskeineen tuntua vieraalta, koska lukuharjoituksiakaan ei ole vielä pidetty. Toimiva kuva pitää silti saada aikaiseksi ja sen toivoisi olevan linjassa lopullisen kokonaisuuden kanssa.

Kuvaukset järjestetään käytännön syistä niin varhain, että moni asia ehtii muuttua ennen ensi-iltaa. Jälkeenpäin on huvittavaa palata kuvaustilanteeseen ja muistella, miten auki asiat olivat projektin alussa sekä tarkastella prosessia, jonka aikana vieras hahmo on kasvanut itselle tutuksi rooliksi.

Veera Herrasen kanssa oli ihana työskennellä jo kuvauksissa! Tunnemme ennestään, mutta Järjen ja tunteen tyttäret on ensimmäinen yhteinen produktiomme. On tärkeää kokea yhteinen rytmi, saada ja antaa tukea sekä tuntea luottamusta. Monesti vastanäyttelijät tapaavat ensimmäistä kertaa promokuvauksissa, vaikka tilanteet voivat olla todella intiimejä. Tämä on osa näyttelijän työn luonnetta.

Kun kuvauksissa piti tuottaa illuusio tunteesta, aloimme Veeran kanssa intuitiivisesti karjua siansaksaa.

Marjo Tamminen

myynti- ja markkinointipäällikkö

Näytelmä Järjen ja tunteen tyttäret kertoo 1900-luvun alun nuorista naisista, jotka tulevat valituiksi ensimmäisten naisten joukossa eduskuntaan. Kuvaan tavoitimme hakemamme iloisen, vapaan ja hieman riehakkaan tunnelman.

Jukka Kontkanen on teatterin valokuvaava vahtimestari

Jukka Kontkanen

valokuvaava vahtimestari

Uuden näytelmän promokuvia ja myöhemmin esityskuvia kuvatessani olen osa näytelmän työryhmää. Sillä, että olen prosessissa mukana alusta loppuun asti, on hyötyä myös työssäni teatterin vahtimestarina, kohtaanhan kaikki asiakkaamme ja tunnen tarkasti, mitä talossamme esitetään.

Järjen ja tunteen tyttäret -kuvia otimme Törnävän kartanopuistossa hienoissa olosuhteissa. Pääkuvaksi kuitenkin valittiin aivan kuvausten alkuvaiheessa studiossa ottamani kuva. Siinä on herkkyyttä.

 

Emilia Boulevard

AD ja kuvittaja

Vastaan teatterin visuaalisesta ilmeestä ja huolehdin, että näytelmien materiaali näyttää juuri Seinäjoen kaupunginteatterilta. On oltava selvää, että yksittäiset teokset ovat osa samaa kokonaisuutta ja niinpä kaikki teatterin promokuvat mahtuvat tiettyihin visuaalisiin raameihin.

Teatterin graafinen systeemi on suunniteltu nimenomaan kehyksiksi, joiden sisään mahtuu monenlaista. Samoilla säännöillä voidaan toteuttaa kaikki mainonta komediasta tragediaan – tunnelma muuttuu kuvan aiheen mukaan. Teatterimme brändistä on muodostunut vahva ja tunnistettava, kun joka näytelmän ilmettä ei muotoilla alusta asti.

Hyvässä promokuvassa on joku visuaalinen juju, joka tarjoaa mahdollisuuden oivallukseen.

Seinäjoen kaupunginteatterin sivuilta voit käydä katsomassa, miltä valmiit promokuvat näyttävät! ▸ seinajoenkaupunginteatteri.fi

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 9.1.2022.

Seinäjoen kaupunginteatteri

Teatterikatsomossa voi antautua tarinoiden vietäväksi! Tuntea riemua, liikutusta ja empatiaa. Oppia uutta ja laajentaa sydäntään. Siihen kaikkeen tarjoaa Seinäjoen kaupunginteatteri mahdollisuuden kaupungin ja maakunnan ihmisille. Aina elävänä.

Osoite
Kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12
Törnävän kesäteatteri, Törnävänsaarentie 1

Lisätietoja
seinajoenkaupunginteatteri.fi

Lisää ilmiöitä: