KulttuurikeskusPiirin portit ovat auki

Teksti Juulia Soidinaho Kuva Jasmiina Soidinaho

Jokainen meistä tunnistaa takorautaisen, koristeellisen aidan Seinäjoen keskustan laitamilla. Aidan, joka ympäröi vehreitä puistoalueita ja valkoisia, suuria rakennuksia. Aidan, jonka toisella puolella on rauhaa ja hiljaisuutta.

Jo lähes sadan vuoden ajan Törnävän piirimielisairaala on seissyt vakaana tontillaan. Omana yhteisönään, jossa hoitohenkilökunta perheineen on asunut sulassa sovussa alueen potilaiden kanssa. Omana alueenaan, jossa hyvinvointia, kulttuuria, omavaraisuutta ja yhteisöllisyyttä on arvostettu kautta vuosikymmenten. Omana toimijana, joka on järjestänyt alueella liikunta- ja hyvinvointitapahtumia sekä kulttuuria potilaille ja hoitohenkilökunnalle. Keskuksena, joka on ollut elävä, vilkas ja toiminnantäyteinen, kunnes se vähitellen hiljeni ja vaipui horrokseen.

Nyt Piirin alue on jälleen muuttumassa kaupunginosaksi, jossa voi harrastaa, viihtyä ja voida hyvin. Sillä erotuksella, että Piirin portit pysyvät auki kaikille. Alueelta löytyy jo nyt koulu, leipomo, tanssistudio, teatteri, vaatelainaamo, saippuapuoti sekä terapia- ja hyvinvointipalveluita muun yritystoiminnan lisäksi. Kaikkien toimijoiden suuntaa ohjaavat alueen historialliset arvot: yhteisöllisyys ja omavaraisuus.

Piirin portteja avataan yhä laajemmin kaupungin ja maakunnan asukkaiden käyttöön. Piiristä kehitetään ainutlaatuista historiaa kunnioittaen hyvinvoinnin ja vapaa-ajan keskus. Alueelle kehitetään yhteisöllisiä toimintoja, kulttuuritapahtumia, avoimia puutarha-alueita ja erilaisia ulkoilureittejä.

Piirin portit ovat auki ja ne kutsuvat astumaan takorautaisen aidan läpi viihtymään, harrastamaan ja voimaan hyvin. ⧫

 

Piirin avoimet portit -hanketta hallinnoi soveltavan taiteen yhdistys Kulttuurikollektiivi Silta. Hanke on saanut rahoituksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta.

Piiripiirille.fi
Kulttuurikollektiivi Siltakulttuurikollektiivisilta.fi

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 7.1.2021.

Kulttuurikollektiivi Silta

Eli KultSi kiertää Etelä-Pohjanmaan alueella esittämässä soveltavan taiteen produktioitaan ja tuottaa yhteisöllistä toimintaa ja hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin. KultSi on Improaallon ohella tuttu koulukiusaamista ehkäisevistä ja tyhypajoista sekä kehitysvammaisten teatteriharrastajien Kuningasryhmästä. Tilattavissa on impron lisäksi tyhy-, teatteri- ja sirkustyöpajoja sekä esittäviä, osallistavia ja draamallisia sisältöjä.

Lisätietoja
kulttuurikollektiivisilta.fi

Lisää ilmiöitä: