KulttuurikeskusPiirin portit ovat auki

Teksti Juulia Soidinaho Kuva Jasmiina Soidinaho

Jokainen meistä tunnistaa takorautaisen, koristeellisen aidan Seinäjoen keskustan laitamilla. Aidan, joka ympäröi vehreitä puistoalueita ja valkoisia, suuria rakennuksia. Aidan, jonka toisella puolella on rauhaa ja hiljaisuutta.

Jo lähes sadan vuoden ajan Törnävän piirimielisairaala on seissyt vakaana tontillaan. Omana yhteisönään, jossa hoitohenkilökunta perheineen on asunut sulassa sovussa alueen potilaiden kanssa. Omana alueenaan, jossa hyvinvointia, kulttuuria, omavaraisuutta ja yhteisöllisyyttä on arvostettu kautta vuosikymmenten. Omana toimijana, joka on järjestänyt alueella liikunta- ja hyvinvointitapahtumia sekä kulttuuria potilaille ja hoitohenkilökunnalle. Keskuksena, joka on ollut elävä, vilkas ja toiminnantäyteinen, kunnes se vähitellen hiljeni ja vaipui horrokseen.

Nyt Piirin alue on jälleen muuttumassa kaupunginosaksi, jossa voi harrastaa, viihtyä ja voida hyvin. Sillä erotuksella, että Piirin portit pysyvät auki kaikille. Alueelta löytyy jo nyt koulu, leipomo, tanssistudio, teatteri, vaatelainaamo, saippuapuoti sekä terapia- ja hyvinvointipalveluita muun yritystoiminnan lisäksi. Kaikkien toimijoiden suuntaa ohjaavat alueen historialliset arvot: yhteisöllisyys ja omavaraisuus.

Piirin portteja avataan yhä laajemmin kaupungin ja maakunnan asukkaiden käyttöön. Piiristä kehitetään ainutlaatuista historiaa kunnioittaen hyvinvoinnin ja vapaa-ajan keskus. Alueelle kehitetään yhteisöllisiä toimintoja, kulttuuritapahtumia, avoimia puutarha-alueita ja erilaisia ulkoilureittejä.

Piirin portit ovat auki ja ne kutsuvat astumaan takorautaisen aidan läpi viihtymään, harrastamaan ja voimaan hyvin. ⧫

 

Piirin avoimet portit -hanketta hallinnoi soveltavan taiteen yhdistys Kulttuurikollektiivi Silta. Hanke on saanut rahoituksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta.

Piiripiirille.fi
Kulttuurikollektiivi Siltakulttuurikollektiivisilta.fi

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 7.1.2021.

Kulttuurikollektiivi Silta

Kulttuurikollektiivi Silta on Seinäjoella toimiva monimuotoinen taiteenalojen yhdistys, joka tuottaa kulttuurihyvinvointia teatterin, taiteen ja työpajojen muodossa. KultSi toimii pääasiassa Etelä-Pohjanmaan alueella, yhteistyössä eri tahojen toimijoiden kanssa. Kollektiivin toimintaa tällä hetkellä kantavat yhteisölliset, soveltavat ja toiminnalliset menetelmät, joilla se pyrkii lisäämään alueensa hyvinvointia. Historiallisilla draamaesityksillä, uuden asuinalueen kulttuuritoiminnan luomisella ja ajankohtaisilla työpajoilla kohotetaan myös alueen kulttuurista kantavuutta.

Lisätietoja
kulttuurikollektiivisilta.fi

Lisää ilmiöitä: