KulttuurikeskusHugo-sali on monipuolinen taiteen ja tapahtumien kotipesä

Teksti Katariina Vestergård ja Sanna Alasaari Kuvat Visio Creative

Kalevan Navetan Hugo-sali.

Maaliskuussa 2020 avautuneen taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan tummanpuhuva Hugo-sali on koronavirustilanteesta huolimatta ollut ahkerassa käytössä ensimmäisen vuotensa ajan. 215-paikkaisessa salissa on koettu vuoden varrella mm. burleskia, performanssia, konsertteja, varjoteatteria, sirkustaidetta, kokouksia sekä hääjuhlia.

Sirkusta, teatteria ja burleskia

Tasalattiainen tila on monenlaiseen toimintaan sopiva ja muuntautumiskykyinen. Muunneltava lava ja kalusteet mahdollistavat monipuoliset tilankäyttömahdollisuudet. Salin koko sallii monenlaiset katsomoratkaisut, mikä on erityisesti poikkeusaikana ollut tapahtumajärjestäjille mieleen.

— Hugo-sali tarjoaa burleskitapahtumille elegantit, mutta rouheat puitteet. Kokemusta korostaa upea lavatekniikka ja äänentoisto. Saliin on helppo luoda intiimi, mutta yhteisöllinen tunnelma, mikä on burleskiyleisölle yleensä sydämenasia. Ravintolapalveluiden järjestämisen helppous on erityinen bonus, Riina Turja Bothnia Burlesquelta kertoo.

Kuuteen metriin kohoava katto ja ripustustekniikka mahdollistavat myös sirkustoiminnan. Hugo-salissa toteutettu ilma-akrobatiavälineiden koeripustus sekä sirkusta ja esineteatteria yhdistävä Hai 5 – Merenalainen seikkailu -esitys ovat todentaneet salin käyttömahdollisuudet myös sirkustoiminnalle.

— On ollut ilahduttavaa nähdä, että sali soveltuu sekä sirkusalan ammattilaisten esityskäyttöön että harjoitustilaksi ryhmille. Mahtavaa, että meillä on nyt Seinäjoella tila, johon voimme kutsua lapsia, nuoria ja oikeastaan ihan kaikenikäisiä nauttimaan sirkusesityksistä ja kokeilemaan sirkustoimintaa itse, lastenkulttuurikeskus Louhimon ts. lastenkulttuurikoordinaattori Tanja Huuskonen kuvailee.

Kuorolaulua ja konsertteja

Hugo-salissa on järjestetty vuoden aikana erilaisia konsertteja niin livestriimauksista akustisiin keikkoihin kuin makoilukonsertteihin. Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö on järjestänyt salissa konsertteja, kokouksia sekä striimauksia. Tuotantokoordinaattori Jenni Latvan mukaan sali on oivallinen kaikenlaiseen yleisötoimintaan.

— Eräs muusikko totesi salin olevan itsessään kuin yksi jäsen kokoonpanoon lisää. Persoonallinen ja tyylikäs sali sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, koska sitä pystyy helposti “pukemaan” mieleisekseen, Latva summaa.

Kalevan Navetan Hugo-sali.

Myös kuorolaulu on kajahtanut Hugo-salissa. Sorja-kuoro on kokenut Hugo-salin akustiikan soveltuvan erinomaisesti kuorolauluun. Väljä tila on mahdollistanut turvallisen lauluharrastuksen myös poikkeusaikana.

— Hugo-salista tekee erityisen sen tunnelma. Kalevan Navettaan tullessa aistii jo hienon ja arvokkaan kulttuurisen ympäristön. Tunnelmallisessa salissa on tarkoitus pitää myös Sorjan kuorokonsertti, kunhan poikkeustilanne sen sallii, kertoo Sorja-kuoron taiteellinen johtaja Pirjo Kotkaniemi.

Maksuttomia käyttövuoroja

Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut avaa seinäjokisille taide- ja kulttuuriyhteisöille haun Hugo-salin maksuttomista käyttövuoroista. Haun tavoitteena on valita 1–3 yhteisöä, jolle tarjotaan enintään kolme päivää salin käyttöä veloituksetta. Ensimmäinen haku avataan helmikuussa 2021.

Hugo tarjoaa! –hakuun voivat osallistua Seinäjoella toimivat taide- ja kulttuuriyhteisöt. Haku on suunnattu ensisijaisesti sellaisille tahoille, joilla ei ole tavallisesti mahdollisuutta tapahtumatilan vuokraamiseen. Hakuun voi osallistua erilaisilla tapahtuma- ja esitysideoilla. Tapahtuman tai tilaisuuden tulee olla esitystyyppinen ja kertaluonteinen. Haku ei sovellu esimerkiksi pitkäkestoiseen näyttelytoimintaan tai yli kolmesti toistuvaan esitystoimintaan.

Lisätietoa hausta löytyy Kalevan Navetan verkkosivuilta.

Vuokraa Hugo-sali

Hugo-salia vuokrataan yhdistyksille, yrityksille ja yksityishenkilöille. Tapahtuma- tai juhlapäivää voi täydentää ohjatulla näyttelyopastuksella Seinäjoen taidehallin nykytaidenäyttelyihin tai navetan historiasta kertovalla talokierroksella. Tilan tarjoiluista vastaa Ravintola Äärellä Kuppi + Kattila. ⧫

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta

Kalevan Navetta on Seinäjoen uusi kulttuurikeskus historiallisella Itikanmäellä. Talo kokoaa kattonsa alle joukon taiteen ja kulttuurin toimijoita, jotka tarjoavat mm. näyttelyitä, konsertteja, myyntitapahtumia, ruokaelämyksiä, kerhoja ja kursseja.

Osoite
Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
kalevannavetta.fi

Lisää ilmiöitä: