MuseoMuseolla etsintäkuulutetaan seinäjokisinta ilmiötä!

Teksti Sanna Kattelus Kuva Elina Kankaisto

Rytmikorjaamon narikka

Oletko joskus kruisaillut ringillä tai syönyt grillillä Äpärän käkkärät?

Muistatko kouluajoiltasi pinaattilättyjen ja jauhelihakastikkeen yhdistelmän? Oletko joskus kruisaillut ringillä tai syönyt grillillä Äpärän käkkärät? Oletko ollut mukana kökässä? Oletko ajanut yli sallitut kolme kierrosta maailmanpyörässä? Mikä ilmiö tekee mielestäsi Seinäjoesta Seinäjoen?

Seinäjokelaisten kaupunkihistoria -hankkeessa tutkitaan mitä seinäjokelaisuus on – miten se ilmenee ja koetaan.

— Olemme tavanneet ja haastatelleet kaupunkilaisia, keränneet tietoa seinäjokelaisille tärkeistä rakennuksista ja paikoista. Olemme miettineet seinäjokelaisuutta monelta kantilta, kertovat tutkijat Riikka Kaivola-Häyry ja Maria Salo.

Hankkeessa on etsitty seinäjokisiksi koettuja esineitä ja nyt myös ilmiöitä. Ilmiö voi olla oman kotikatusi tapahtuma, urheiluseuran kökkäponnistus, hullunrohkea tempaus — mikä vain, missä sinusta näkyy seinäjokelaisuus ja koet sen paikallisesti tärkeäksi. Mitä meillä on, jota et koe missään muualla?

Yksi paikallinen ilmiö on ollut ja on vieläkin kökkä. Tänä päivänä talkootyö näkyy esimerkiksi Rytmikorjaamolla. Selmun vapaaehtoistyöntekijät muodostavat joukon, jonka avulla saamme kaupunkiin kattavan keikkatarjonnan. Vapaaehtoiset työskentelevät narikassa, järjestyksenvalvonnassa, ravintolassa ja hoitavat artistien tarjoilut sekä roudauksen. Talkoot mahdollistavat myös monet muut alueen tapahtumat pesäpallosta bingoon.

Haluamme selvittää seinäjokisia ilmiöitä, koska suunnittelemme parhaillaan uutta museokeskusta ja siellä haluamme kertoa mikä tekee Seinäjoesta Seinäjoen. Parhaiten sen tietävät asukkaat itse. Ilmianna meille siis seinäjokisin ilmiö!

Voit vastata etsintäkuulutukseemme sähköpostitse (riikka.kaivola-hayry@seinajoki.fi) tai Seinäjoen museoiden Facebook-sivulla. ⧫

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 7.1.2021.

Seinäjoen museot

Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.

Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2

Lisätietoja
seinajoki.fi/museo

Lisää ilmiöitä: