KuvataideMatthew Cowan tutkii villiyttä paikallisten ihmisten kanssa

Teksti Sanna Karimäki-Nuutinen, Laura Köönikkä ja Elina Teitti Kuva Mika Rinta-Porkkunen

Matthew Cowan on etsinyt näyttelyään varten paikallisten opastamana villiyttä muun muassa Paukanevalta.

Matthew Cowan on etsinyt paikallisten opastamana villiyttä muun muassa Paukanevalta.

Uusiseelantilaisen, Berliinissä asuvan ja työskentelevän kuvataiteilija Matthew Cowanin näyttely Wildness Makes This World on esillä Seinäjoen taidehallin Vintillä 6. maaliskuuta saakka. Näyttely on osallistanut 12 paikallista henkilöä esittelemään taiteilijalle villejä paikkoja ja tutkimaan villiyden merkityksiä. Projekti on vienyt esimerkiksi turvenevalle, liikuntasaliin, metsään, museoon, osallistujien lapsuuden maisemiin. Laitakaupungin orkesteri on luonut näyttelyyn yhdessä taiteilijan kanssa äänimaiseman.

Taiteellisessa työskentelyssään eurooppalaista kansanperinnettä tutkiva Cowan käsittelee villiyden kokemuksia ja merkityksiä. Cowan on tohtorikoulutettava Taideyliopistossa ja näyttely liittyy hänen väitöstutkimukseensa.

Näyttelyssä villiyttä on lähestytty erityisesti paikkojen kautta – paikkojen, joissa on koettu jotain, tai joissa itsessään on jotain villiä. Näyttely ei pohdi vain villiyden yhteyttä luontoon, vaan henkilökohtaisia kokemuksia ja aisteja. Psykomaantiede, kokemuksen ja paikan suhde, on keskeinen teema. Näyttely koostuu videosta, valokuvasta, objekteista ja historiallisista esineistä. Osa esineistä on lainattu osallistujilta, osa Seinäjoen museoilta.

— Villiys on läsnä elämässä, ja toistamme ja toteutamme sitä monin eri tavoin, joskus tietoisesti, joskus tiedostamatta, Cowan toteaa.

Projekti on ensimmäinen osallistava näyttelyprojekti, jonka Taidehalli tekee yhdessä kansainvälisen taiteilijan kanssa. Näyttelyn teokset ovat syntyneet tiiviissä vuorovaikutuksessa Matthew Cowanin, Taidehallin ja paikallisten osallistujien kesken.

Koronapandemia muutti suunnitelmia ja lykkäsi näyttelyn avautumista parilla kuukaudella. Berliinissä asuva taiteilija ei voinutkaan matkustaa Suomeen niin usein kuin oli aikomus. Prosessimainen työskentelytapa on ollut uusi sekä Taidehallille että taiteilijalle. Joustava asenne ja globaalin tilanteen vaikutuksen hyväksyminen mahdollistivat projektin valmistumisen poikkeusoloissa.

— Saimme mukaan sitoutuneen joukon ihmisiä, ja heidän kanssaan on ollut ilo työskennellä. Ihmisten esittelemät paikat ja villiys ovat ainutlaatuisia, ja tässä on itsekin päässyt näkemään asioita ja paikkoja, joihin ei olisi muuten tutustunut, kertoo ts. näyttelykoordinaattori Elina Teitti.

Yhteistyö Cowanin kanssa syntyi yhteisistä mielenkiinnonkohteista.

— Näyttely pohtii ehkä jollain tavalla tuttuutta ja vierautta. Vaikka lähtökohtana ei ole ollut suoranaisesti suomalaisten perinteiden tutkiminen, näyttelyssä on paljon sellaista, mitä Cowan katsoo ikään kuin ulkopuolisen linssien läpi. Se on mielenkiintoista, Teitti jatkaa. ⧫

6.3.2021 saakka

Wildness Makes This World

Vintti

Seinäjoen taidehalli

Taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
seinajoentaidehalli.fi

Lisää ilmiöitä: