Muut aiheetOppaat herättävät Seinäjoen tarinat henkiin

Teksti Seinäjoen Oppaat ry Kuva Ulla Laukkala

Upan piilotetut puistot -kierros vie Myllysaaresta Pajuluoman rantaan.

Upan piilotetut puistot -kierros vie Myllysaaresta Pajuluoman rantaan.

Opastetulla kierroksella voi kokea elinvoimaisen ja kehittyvän Seinäjoen uusin silmin, ja kuulla tarinoita kaupungin historiasta ja nykypäivästä. Oppaan johdolla pääsee näkemään rakennusten ja muistomerkkien kauneimmat yksityiskohdat, voi tarkastella Seinäjokea Lakeuden Ristin huipulta tai saada uutta tietoa monipuolisesta jokirannasta ja muista Seinäjoen mielenkiintoisimmista paikoista.

Seinäjoen oppaat ovat kehittäneet viime vuosina lisää erilaisia kävelykierroksia perinteisen Aalto-keskuksen kierroksen ja hautausmaaopastusten lisäksi. Yksi uusista kierroksista on Piirin kierros entisellä piirimielisairaalan alueella Törnävällä. Piirin alue on kaunis tarunomaisine puutarhoineen ja vanhoine rakennuksineen. Alue on uuden edessä sairaalan toimintojen muutettua pois alueelta, mutta sairaala-aika on edelleen vahvasti läsnä mm. tarinoiden muodossa.

Seinäjoen vanhan keskuksen Östermyran kartanoalueen historiaa ja nykypäivää avataan Törnävänsaareen sijoittuvalla opastuskierroksella. 1800-luvulla alueella tuotettiin rautaa ja ruutia sekä kehitettiin maataloutta kärkitoimijoiden joukossa. Törnävän alue on nykyisin suosittu kesätapahtumien pitopaikka.

Opas kertoo Seinäjoen kehityksestä ja monista kohteista, joihin silmä pökkää horisontissa.

Jokirannan tuntumaan sijoittuu erilaisia kierroksia. Kierros voi suuntautua Mallaskoskelta Myllysaaren arboretumin kautta Upan piilotettuihin puistoihin. Tiesitkö, että joen varrella on ennen toiminut myös teollisuutta? Seinäjoen kampusalueella kuullaan mielenkiitoisia tarinoita vanhan lääninsairaalan ja sen ympäristön historiasta.  Tietoa saadaan myös sairaala-alueen nykypäivästä sekä Framin ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun toiminnoista.

Seinäjokeen voi tutustua myös yläilmoista. Lakeuden Ristin tornissa pidettävän opastuksen aikana ihaillaan kaupunkia 55 metrin korkeudessa näköalatasanteelta. Opas kertoo Seinäjoen kehityksestä sekä monista kohteista, joihin silmä pökkää horisontissa.

Pienille lapsille perheineen sopivalla Lasten kaupunkikierroksella tutustutaan Aalto-keskukseen sekä kaupungin ydinkeskustaan käsinuken johdatellessa tarinaa eteenpäin. ⧫

 

Seinäjoen oppaat toteuttavat kierroksia
niin tilauksesta, kuin kesällä vakiolähtöinäkin.
seinajoenoppaat.johku.com

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.8.2023.

Visit Seinäjoki

Lisää vinkkejä paikalliskulttuurin haltuunottoon löydät Visit Seinäjoen sivuilta!

Lisätietoja
visitseinajoki.fi

Lisää ilmiöitä: