Muut aiheetYhdessä tekemistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta Ylistarossa

Teksti ja kuvat Hilla Hautanen

Taidetyöskentelyjen aikana pohdittiin lähiluontoa ja omaa ympäristöä. Käpylehmät sekä pieneliöpesät syntyivät luonnomateriaaleista.

Taidetyöskentelyjen aikana pohdittiin lähiluontoa ja omaa ympäristöä. Käpylehmät sekä pieneliöpesät syntyivät luonnomateriaaleista.

Yhteisöllinen ympäristötaideprojekti YHDESSÄ – Yhteisöllisesti ympäristötaidetta Ylistarossa on Seinäjoen kaupungin hanke, jonka tarkoituksena on ollut osallistaa Ylistaron keskustan alueella kaikenikäisiä kaupunkilaisia. Hankkeen aikana toteutetaan visuaalisia teoskokonaisuuksia Ylistaron keskustan alueelle.

Teosten suunnitteluprosessien tavoitteena on ollut yhteisöllisyyden lisääminen sekä asukkaiden tutustuttaminen taiteen ja kulttuurin maailmaan. Taidetyöpajoissa erilaisten ryhmien kanssa on sovellettu taidelähtöisiä menetelmiä, joiden tavoitteena on ollut päästä kosketuksiin oman luovuutensa kanssa sekä taiteen tekemisen ja osallisuuden synnyttämät kokemukset. Perusajatuksena taidelähtöiselle työskentelylle on ollut dialogisuus; prosessimaisessa taidetyöskentelyssä syntyy keskustelua ja uusia näkökulmia esiin tulevista asioista.

Värikäs teoskokonaisuus on varhaisnuorten toteuttama ja se sijoitetaan Västinkartanon Palvelukeskukseen tuomaan iloa ikäihmisille.

Värikäs teoskokonaisuus on varhaisnuorten toteuttama ja se sijoitetaan Västinkartanon Palvelukeskukseen tuomaan iloa ikäihmisille.

Paikallisten asukkaiden ideat ja toiveet ovat olleet projektin kantava voima.

Projekti on tavoittanut asukkaita ja luonut osallisuutta monin eri keinoin. Erilaisten tapahtumien ja osallistumismahdollisuuksien lisäksi taidetyöskentelyt erilaisten ryhmien kanssa ovat rohkaisseet osallistujia luovuuteen, herättelemään aisteja, näkemään uusia asioita ja oivaltamaan yhdessä. Osallistuminen on ollut kaikille osallistujille avointa ja maksutonta.

Projektin vaiheista on koottu myös kiertävä näyttely Ylistaron Monipalvelukirjaston näyttelytilaan keväällä, jonka jälkeen se on ollut nähtävillä Apila-kirjaston Aallon näyttelytilassa kesäkuussa. Näyttelyn teemassa ovat painottuneet yhteisöllisyys ja osallisuuden kokemukset.

Paikallisten asukkaiden ideat ja toiveet ovat olleet projektin kantava voima. Asukkaiden yhteisten ideoiden ja toiveiden pohjalta muovautuneet ympäristötaideteokset pystytetään Ylistaron keskustan alueelle kaikkien asukkaiden iloksi. ⧫

 

2022–2023
Yhdessä – yhteisöllisesti ympäristötaidetta Ylistarossa
Ylistaro

 

Yhdessä — yhteisöllisesti ympäristötaidetta Ylistarossa -hankkeen vaiheita voi seurata somessa:
▸ FB @yhdessa2022
▸ IG @yhdessahanke

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.8.2023.

Lisää ilmiöitä:

Syysilmiö-kulttuuripäivä 6.10.2023

Syysilmiö-kulttuuripäivä järjestetään ensi kertaa Seinäjoella 6. lokakuuta 2023. Katso koko ohjelma täältä!