TeatteriNiin kuin taivaassa on musikaali meistä tavallisista ihmisistä

Teksti Anna Valtari Kuva Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Seinäjoen kaupunginteatterin Niin kuin taivaassa -musikaalin päätähdet Natalil Lintala ja Peter Nyberg

Niin kuin taivaassa -musikaalin Lenan roolin laulava Natalil Lintala asuu ja työskentelee tällä hetkellä Seinäjoella, lapsuutensa maisemissa. Musikaalissa paluun kotiin tekee Peter Nybergin näyttelemä huippukapellimestari Daniel.

Syyskuussa ensi-iltansa saava Niin kuin taivaassa -musikaali juhlistaa Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotistaivalta.

Musikaali seuraa maailmalla menestyneen, sairauden vuoksi urastaan luopuneen kapellimestari Daniel Daréuksen paluuta lapsuutensa maalaismaisemiin, juurevien ihmisten pariin. Daniel kietoutuu kyläyhteisöön itsekin, vaikka juuri sitä hän oli tahtonut väistää. Kyläläiset opettavat mestaria olemaan ihminen ja Niin kuin taivaassa kohoaakin ihanaksi tarinaksi yhteisöstä.

Danielia näyttelee Peter Nyberg. Lenan, kyläkaupan sydämellisen kassaneidin roolissa nähdään Natalil Lintala. Ja kuten arvata saattaa, musikaali yhdistää näiden kahden polut.

Lintala itse palasi lapsuudenmaisemiinsa Seinäjoelle parisen vuotta sitten ja aloittaa nyt kiinnityksellä kaupunginteatterissa. Tässä hän kertoo musikaalin…

…Pikkukylästä

Daniel saapuu maalaiskylään, jossa kaikki tuntevat toisensa. Kun sellaisella paikkakunnalla menee kahvilaan, kaikki tuijottavat uutta tulokasta. Se kertoo ennen kaikkea jännityksestä ja riittämättömyyden tunteesta, joka purkautuu joko miellyttämisenä tai ylimielisyytenä. Kyläläiset kaipaavat uusia tuulia, mutta samaan aikaan epäkohtien paljastuminen pelottaa.

…Lenasta

Roolihenkilöni Lena on aavistuksen sinisilmäinen, mutta toisaalta hän on säilyttänyt aidon uskon hyvyyteen. Lena on joutunut ihmissuhteiden kolhimaksi, mutta ei ole kovettanut itseään. Rakastuminen vaatii rohkeutta.

Kummatkin, Lena ja Daniel ovat joutuneet jo lapsina käsittelemään kuolemaa ja sen tiedostaminen on määritellyt heidän suhdettaan elämään.

…Yhteisöllisyydestä

Musikaali sopii hyvin esitettäväksi Seinäjoella, vaikka tarinan kylä onkin vielä pienempi paikkakunta.

Nuorempana pidin itsestään selvänä, että heti kun mahdollista, on lähdettävä muualle. Tuolloin oli tapana hokea, että jos kotikonnuilla osaa jotain, niin muualla se ei tarkoita vielä mitään. Viimeiset parikymmentä vuotta ovat opettaneet itselleni, että väliä ei ole sillä missä on, vaan sillä mitä ja miten tekee.

Tällä hetkellä Seinäjoella, missä välimatkat ovat lyhyet, pystyn tekemään enemmän, koska arjen pyöritys kahden lapsen kanssa on tehokkaampaa.

…Musiikista

Teoksen musiikki jatkaa siitä, mihin sanat loppuvat. Se menee suoraan sieluun ja puhuu meidän kaikkien ymmärtämää yhteistä kieltä sellaisistakin asioista, joita emme pysty järjellä käsittelemään.

Musikaalin teemat ovat isoja ja jos minun pitäisi valita yksi musikaali, jota esittäisin lopun elämääni, se olisi tämä. Kyseessä on tarina tavallisista ihmisistä tavallisille ihmisille. Minulle tämä teos antaa suunnattoman rauhan.

 

Nybergin ja Lintalan muassa musikaalin rooleissa ja orkesterissa nähdään peräti yli 40 esiintyjää.

Musikaalin ohjaa Tuomas Parkkinen, vastaava kapellimestari on Eeva Kontu ja koreografi Jukka Haapalainen. Lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto ja puvut Leena Rintala. ⧫

16.9.2023–27.4.2024

Niin kuin taivaassa

Kaupunginteatteri

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 8.8.2023.

Seinäjoen kaupunginteatteri

Teatterikatsomossa voi antautua tarinoiden vietäväksi! Tuntea riemua, liikutusta ja empatiaa. Oppia uutta ja laajentaa sydäntään. Siihen kaikkeen tarjoaa Seinäjoen kaupunginteatteri mahdollisuuden kaupungin ja maakunnan ihmisille. Aina elävänä.

Osoite
Kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12
Törnävän kesäteatteri, Törnävänsaarentie 1

Lisätietoja
seinajoenkaupunginteatteri.fi

Lisää ilmiöitä:

Syysilmiö-kulttuuripäivä 6.10.2023

Syysilmiö-kulttuuripäivä järjestetään ensi kertaa Seinäjoella 6. lokakuuta 2023. Katso koko ohjelma täältä!