KuvataideTaidehallin uusi alku kokoaa yhteen unelmia

Teksti Sanna Karimäki-Nuutinen, Pii Anttila, Elina Teitti

Petra Koivisto

Seinäjoen taidehalli avaa uusissa tiloissaan taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa maaliskuussa. Ensimmäisten näyttelyiden valinnassa kuunneltiin uusia, rakentuvia näyttelytiloja ja niiden tunnelmaa erityisen herkällä korvalla. Samalla näyttelyvalinnoissa haluttiin korostaa sekä kansainvälistä että paikallista ulottuvuutta. Uudistuneen Taidehallin avaa pohjoismaisten taiteilijoiden ryhmänäyttely ja paikallisen taiteilijan yksityisnäyttely.

Petra Koivisto vuoropuhelussa uuden tilan kanssa

Vintti-näyttelytila avataan taidegraafikko Petra Koiviston näyttelyllä. Seitsemään metriin kohoavan katon, puisten pintojen ja pyöreän ikkunan kautta Vintti tarjoaa tilana voimakkaan kokemuksen. Vintillä nähtävä näyttely kantaa nimeä Notes.

– Nähtyjä ja koettuja maisemia ja asioita. Värit ja muodot, horisonttilinja ja valo. Työni ovat kuin havaintoja, muistiinpanoja tästä kaikesta. Työhuoneellani telaan ja maalaan laatalle kuvaa kuin kirjoittaisin havaintojani muistiin, Koivisto valottaa ajatusta nimen taustalla.

Koivisto työskentelee suurikokoisen monotypian parissa. Pleksille telattu ja maalattu kuva painetaan eli vedostetaan prässillä paperiin. Muista taidegrafiikan menetelmistä poiketen teoksen voi vedostaa vain kerran. Koiviston tekniikka on Suomessa poikkeuksellinen: työhuoneella Jalasjärven Luopajärvellä Koiviston perheen maatilalla on Suomen suurin grafiikan prässi.

Petra Koivisto

Petra Koivisto Taidehallin Vintillä. Kuva Miika Vainionkulma

Koivisto kertoo tämän näyttelyprosessin olleen erityisen mielenkiintoinen jo siksi, että hän on päässyt näkemään Vintti-tilan muutoksen näyttelytilaksi.

– Haluan antaa myös sille mahdollisuuden vaikuttaa töihini.

Petra Koivisto (s. 1975) on Ulvilasta syntyisin oleva, Jalasjärvellä asuva ja työskentelevä taidegraafikko. Kuvataideakatemiassa opiskellut Koivisto on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä, ollut mukana ryhmänäyttelyissä, saanut merkittäviä apurahoja ja hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa. Hän on Seinäjoen taiteilijaseuran aktiivijäsen.

Pohjoismaiset taiteilijat ensi kertaa Suomessa

Halli-näyttelytilan ensimmäinen näyttely on Laura Köönikän kuratoima Nice to (finally) meet you! Tämän kolmen ensikertaa Suomessa nähtävän taiteilijan yhteisnäyttelyn teokset koettelevat materiaalin ja muodon äärirajoja ja ottavat koollaan haltuun suuren näyttelyhallin.

Norjalaistaiteilija Hanne Friisin tekstiiliteokset toistavat lähes orgaanisen kasvuston tavoin elollisen objektin ulkomuotoa. Islantilaisen Sigurdur Gudjonssonin monotonisen hypnoottiset hitaat videoteoksensa vievät kokijan tilaan, jossa teoksen kokemusympäristö häviää. Tanskalaisen Julie Stavadin veistoksissa yhdistyvät graafinen pelkistetty muoto ja suuret, raa’at materiaalin pinnat.

Hanne Friisin, Sigurdur Gudjonssonin ja Julie Stavadin Nice to (finally) meet you! -yhteisnäyttely nähdään Hallissa ensimmäisenä. Kuva Julie Stavad, Sigurdur Gudjonsson, Alette Schei Rørvik

Kuraattori on unelmoinut pitkään yhteistyöstä näiden taiteilijoiden kanssa, myös taiteilijat ovat toivoneet pääsevänsä esiin Suomessa. Ammatillisia unelmia yhteentuova näyttely on myös ensimmäinen askel kohti Taidehallin unelmia tuoreen pohjoismaisen taiteen esittelijänä. ⧫

 

11.3.–9.5.2020
Notes
Vintti

11.3.–1.8.2020
Nice to (finally) meet you!
Halli

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 2.1.2020.

Seinäjoen taidehalli

Taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma.

Osoite
Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25

Lisätietoja
seinajoentaidehalli.fi

Lisää ilmiöitä: