MuseoNähdään museossa!

Teksti Anni Rissanen Kuva Kalevi A. Mäkinen

Kalevi A. Mäkisen ottamassa kuvassa otetaan kaupunkia haltuun.

Uuden toimipisteen nimeksi tulee Museokeskus Tiklas.

Seinäjoen museoissa eletään jännittäviä aikoja, sillä museo on saamassa kolmannen toimipisteen entisestä Tiklaksen tehdasrakennuksesta. Tähän saakka rakennuksessa on toiminut Seinäjoen kansalaisopisto, joka puolestaan muuttaa Vanhan lääninsairaalan alueelle.

Uuden toimipisteen nimeksi tulee Museokeskus Tiklas. Kevään 2020 aikana museo järjestää yleisölle avoimia ideointitilaisuuksia. Niissä kuka tahansa saa kertoa näkemyksensä siitä, millainen avaruuden pääkaupungin uudesta museosta pitäisi tulla.

Museon näyttely- ja tapahtumatoiminta jatkuu kiinnostavana myös museon muissa toimipisteissä: Suojeluskunta- ja lottamuseolla sekä Etelä-Pohjanmaan museolla. Keskustassa sijaitsevan Suojeluskunta- ja lottamuseon ajankohtaistapahtumissa muistellaan muun muassa talvisodan päättymistä 80 vuotta sitten. Samalla vietetään Veteraanivitriinien eli museon ensimmäisen yhteisöjen toteuttaman vitriininäyttelyn avajaisia.

Alkuvuonna ehtii vielä nähdä Suojeluskunta- ja lottamuseon vaihtuvien näyttelyiden tilassa sota-ajan kirjekulttuuria esittelevän Monin syrämellisin terveisin -näyttelyn. Etelä-Pohjanmaan suosittu Koiramäen kartanolla -näyttely puolestaan on esillä 8.3. saakka. Mauri Kunnaksen Koiramäen talossa -kirjan pohjalta rakennetussa toiminnallisessa näyttelyssä pääsee leikkimään Koiramäen aikaa eli 1850-lukua.

Kaupungin juhlavuosi on esillä näyttelyissä

Kalevi A. Mäkisen ottamassa kuvassa otetaan kaupunkia haltuun.

Kalevi A. Mäkisen ottamassa kuvassa otetaan kaupunkia haltuun.

Etelä-Pohjanmaan museolla Törnävällä juhlistetaan Seinäjoen 60-vuotisjuhlavuotta valokuvanäyttelyiden sarjalla. Näyttelyissä keskitytään Seinäjoen kaupunkiaikaan kolmesta eri näkökulmasta.

Maaliskuussa avautuva Horisontaalia ja vertikaalia -näyttely esittelee tuokiokuvia kaupungin rakennetusta ympäristöstä. Näyttelyssä pohditaan, millaisia mahdollisuuksia, tavoitteita, valintoja ja ihanteita kaupungin rakentamiseen liittyy. Valokuvat on valittu museon kuva-arkistosta, eritysesti Kalevi A. Mäkisen kokoelmasta.

Seinäjoki 60 -näyttelysarjan kaksi muuta valokuvanäyttelyä keskittyvät kaupungin palveluihin ja asukkaisiin. Alkusyksystä vuoron saa Palveluja kehdosta hautaan -näyttely. Loppuvuoden näyttely puolestaan on nimeltään Nuorissa tulevaisuus – ja menneisyys.

Kaikkien kolmen näyttelyn ajan museossa on esillä kaupunkirakentamisen pienoismalli. Sen avulla kävijät sekä esimerkiksi päiväkoti- ja kouluryhmät pääsevät itse kokeilemaan kaupunkisuunnittelua. Kerran kuussa museolla järjestetään Kaupunkisuunnittelun keskiviikko -tapahtuma. Tilaisuudessa keskustellaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa kaupungin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Kesällä museoon

Kesällä Seinäjoen museoissa järjestetään opastuksia jokaisena aukiolopäivänä. Päivittäisopastuksista ei peritä erillistä opastusmaksua, vaan niihin saa osallistua museon pääsylipulla.

Suojeluskunta- ja lottamuseon opastuksella tutustutaan Alvar Aallon suunnittelemaan suojeluskuntataloon sekä vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön. Etelä-Pohjanmaan museolla on kolme erisisältöistä kierrosta, joista yksi keskittyy Liinamaan talonpoikaiseen pihapiiriin, yksi kartanoon ja yksi on yleisopastus koko museoalueella.

Heinäkuussa Liinamaan talonpoikaispihapiiri kaksvooninkisine päärakennuksineen on avoinna Etelä-Pohjanmaan museon aukioloaikojen mukaan. Paikalla on myös museon opas kertomassa rakennusten historiasta ja entisajan elämästä. Liinamaahan saa tutustua samalla pääsylipulla kuin museon näyttelyihin.

Viime kesän suositut kartano-opastukset saavat jatkoa tänäkin vuonna. Kesäkauden uutuus on Östermyran kartanon museodraamakierros. Sen suunnittelee ja toteuttaa Kulttuurikollektiivi Silta. Esitysajoista ja lipuista kerrotaan tarkemmin museon nettisivulla kevään kuluessa. ⧫

 

13.3.2020 alkaen
Veteraanivitriinit
Suojeluskunta- ja lottamuseo

22.3.–2.8.2020
Horisontaalia ja vertikaalia
Etelä-Pohjanmaan museo

25.3.–25.11.2020
Kaupunkisuunnittelun keskiviikot
Etelä-Pohjanmaan museo

8.8.–27.9.2020
Palveluja kehdosta hautaan
Etelä-Pohjanmaan museo

7.10.–31.12.2020
Nuorissa tulevaisuus – ja menneisyys
Etelä-Pohjanmaan museo

20.2.2019–2.2.2020
Monin syrämellisin terveisin
Etelä-Pohjanmaan museo

28.4.2019–8.3.2020
Koiramäen kartanolla
Etelä-Pohjanmaan museo

Pysyvä näyttely
Mihinä me ollahan?
Etelä-Pohjanmaan museo

Pysyvä näyttely
Isänmaan asialla
Suojeluskunta- ja Lottamuseo

Pysyvä näyttely
Mannerheim ja Seinäjoen päämaja
Suojeluskunta- ja Lottamuseo

 

Lue myös

Historian uusi koti — Ilmiö 1/2021

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 2.1.2020.

Seinäjoen museot

Seinäjoen museoiden tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin tallennetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperintöä, jota esitellään yleisölle muun muassa näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Seinäjoen museot edistää myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä sekä alueen paikallismuseotoimintaa.

Osoite
Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17
Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2

Lisätietoja
seinajoki.fi/museo

Lisää ilmiöitä: