MusiikkiMielenmaisemia

Teksti Janne Ahtonen Kuva Inka Soveri

Mielenmaisemia

Lämmin baritoniääni saa sydämen lämpenemään ja värisemään.

Helmikuun alkupuolella Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkesterit yhdistävät jälleen voimansa. Orkestereiden perinteinen kevään yhteiskonsertti esittelee nousevan baritonitähden, Aarne Pelkosen. Häntä on kutsuttu yhdeksi hienoimmista Suomessa kuulluista baritonilahjakkuuksista. Orkesteria saapuu johtamaan karismaattinen kapellimestari Ari Rasilainen.

Konsertissa sukelletaan Jean Sibeliuksen orkestroitujen yksinlaulujen mahtipontisuuden, tunteita täynnä olevan kokonaisuuden kautta kuuluisien ooppera-aarioiden huumaavaan maailmaan. Vastapainona kuullaan Felix Mendelssohn-Bartholdyn Skottilainen, joka on yksi maailman soitetuimpia sinfonioita. Se on vahvan romanttisena soiva teos, jonka scherzossa voi kuulla skottilaisia kansansävelmiä säkkipilleineen.

Lakeuksien hyytävät helmikuun viimat saattavat unohtua tässä konsertissa.

– Lämmin baritoniääni saa sydämen lämpenemään ja värisemään. Se on sellainen sulamisefekti, Aarne Pelkonen lupailee.

Pelkonen on nuoren polven menestyneimpiä ja kysytyimpiä ooppera- ja konserttilaulajia Suomessa. Hänet muistetaan erityisesti vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana. Vakavahenkisenä liedlaulajana tunnetuksi tullut Aarne on laajentanut viime kausina skaalaansa niin oopperaan kuin kevyempään laulelmaan. Hän debytoi viime keväänä Suomen Kansallisoopperaassa laulaen pääroolin Jaakko Kuusiston oopperassa Jää.

Aarne pystyy tulkitsemaan hyvinkin erilaisia teoksia hänen äänensä poikkeuksellisen rikkauden ja ilmaisuvoiman ansiosta.

Kapellimestari Ari Rasilainen on pidetty vieras Pohjanmaalla. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa Norjan radio-orkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina sekä Tampere Filharmonian ja Ålborgin sinfoniaorkesterin päävierailijana. Nykyään hän toimii Würzburgin musiikkikorkeakoulun orkesterinjohdon professorina ja Südwestdeutsche Philharmonie Konstanzin pääkapellimestarina.

Rasilainen kertoo, että he lähtivät rakentamaan monipuolista ja värikästä ohjelmaa Pelkosen laajasta repertuaarista.

– Aarne pystyy tulkitsemaan hyvinkin erilaisia teoksia hänen äänensä poikkeuksellisen rikkauden ja ilmaisuvoiman ansiosta, Rasilainen toteaa.

Konsertissa kuultavissa Sibeliuksen yksinlauluissa kerrotaan samankaltaisia vahvoja tarinoita kuin konsertin ooppera-aarioissa. Skottilaisessa sinfoniassa ja eteläpohjalaisuudessa on Rasilaisen mielestä samanlaisia elementtejä. Kaunista melodiaa, rehellisyyttä ja koskettavuutta ilman kiertelyitä ja kaarteluita. ⧫

6.2. – 7.2.2020

Mielenmaisemia

Seinäjoki-sali – Vaasa

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 2.1.2020.

Seinäjoen kaupunginorkesteri

Eli SKOR on klassisen musiikin orkesteri, joka taipuu monipuolisesti eri musiikkityyleihin sinfonioista lastenkonsertteihin ja viihteestä nykymusiikkiin. SKOR konsertoi akustisesti loistavassa, nimenomaan musiikkisaliksi suunnitellussa Seinäjoki-salissa. Runkosoittajiston jousikvintetti ja puhallinkvintetti esittävät säännöllisesti niin keskeistä klassista, kuin uudempaakin kamarimusiikkituotantoa. Soittajistoa täydennetään sinfoniakonserteissa ammattimuusikoilla.

Osoite
Seinäjoki-sali, Kampustalo, Kalevankatu 35
SKORin toimisto, Keskuskatu 32 A

Lisätietoja
skor.fi

Lisää ilmiöitä: