MuseoSeinäjoella on monenlaisia museoita

Teksti ja kuvat Ilta Lahti

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo

Seinäjoen historia ja kulttuuri tulee tutuksi paikallisissa museoissa! Mielenkiintoista ja tiedontäytteistä ajanvietettä isommallekin porukalle saa varaamalla museokierrokselle oppaan. Osa museoista vaatii yhteydenoton ennen vierailua. Aukioloajat ja yhteystiedot löydät museoiden verkkosivuilta.

 

1. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Vuonna 1926 valmistunut Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon päärakennus on arkkitehti Alvar Aallon ainutlaatuisen työn jälkeä. Seinäjoen keskustan vilinästä voi ottaa askeleen pysyvien ja vaihtuvien näyttelyiden maailmaan. Nimensä mukaisesti kaunis museo tutustuttaa vapaaehtoisen maanpuolustustyön historiaan.

▸ Kauppakatu 17, Seinäjoki
Verkkosivut

 

2. Kriikun museomylly

Kriikun museomylly

Komeasti pauhaavan Kirkonkosken rannalta löytyy Ylistaron Kriikun Myllymiljöö. 1870-luvulla valmistunut vesimylly jauhoi lähiseutujen viljaa ja kyläläiset kokoontuivat sen äärelle jakamaan uutisia. Myllykaffilan paikallisten herkkujen tuoksu ja myllyn historia on varattavissa yhteydenoton kautta.

▸ Kaukolanraitti 71, Ylistaro
Verkkosivut

 

3. Sairaalamuseo

Sairaalamuseo

Törnävän tunnelmallisen Piirin historia löytyy Sairaalamuseosta. Museorakennuksessa esitellään eteläpohjalaista terveydenhuoltoa ja sen kehitystä. Piirin alueen historia sisältää sairaalan toiminnan lisäksi alueen asukkaiden värikkään jokapäiväisen arjen asioita. Sairaalamuseon laajat kokoelmat vievät kiinnostavien aiheiden äärelle!

▸ Björkenheiminpuistotie 2, Seinäjoki
Verkkosivut

 

4. Nurmon museo

Nurmon museo

Löydä Nurmon historia yhdeltä pihapiiriltä! Nurmon museolla kohtaat pitäjässä vaikuttaneen herännäisyyden, painijakulttuurin, evakkojen taipaleen ja 1700-luvun arjen. Museo esittelee monipuolisesti nurmolaista esineistöä. Suuren punaisen tuvan ympärille on siirretty useita historiallisia rakennuksia, joista vanhin on vuodelta 1693.

▸ Hermannintie 1, Nurmo
Verkkosivut

 

5. Suomen siirtolaisuusmuseo

Tutustu suomalaisten siirtolaisten elämään Peräseinäjoella. Kalajärven rannalla sijaitseva Maailman Raitti koostuu USA:n, Australian, Venäjän sekä Kanadan suomalaissiirtolaisten rakennuksista ja niiden historiallisista esineistä. Suunnaksi voi ottaa myös Peräseinäjoen keskustan Terästalon, jonka näyttelyissä esitellään Pohjois-Amerikan ja Australian siirtolaisuutta.

▸ Länsirannantie 2, Peräseinäjoki
Verkkosivut

 

6. Riihimuseo

Riihimuseo

Tunnelmallisen Peräseinäjoen keskustan lähellä sijaitseva riihirakennus esittelee entisajan viljankäsittelyyn liittyvää esineistöä. Riihimuseo esittelee Peräseinäjoen kehitystä menneestä nykyaikaan. Puinti- ja pellavankäsittelyvälineistön lisäksi museolla tulee tutuksi paikallisten asukkaiden historia. Varaathan vierailuajan ennen paikalle saapumista.

▸ Kannontie, Peräseinäjoki
Verkkosivut

 

7. Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo

Traktorimuseo kiinnostaa vauvaa ja vaaria! Taidolla entisöidyt traktorit kertovat maaseudun teknisen muutoksen ajasta ja tarinoita niiden käytön taustalla. Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseolla on Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma. Traktoreita on noin 150 kappaletta ja entisöinti jatkuu yhä. Varaathan vierailuajan ennen paikalle saapumista.

▸ Keski-Nurmontie 79, Nurmo
Verkkosivut

 

8. Ritarin kotimuseo

Ritarin kotimuseo

Ritarin Kotimuseo on 1980-luvun alussa perustettu yksityinen museo, joka henkii aitoa pohjalaista paikallishistoriaa. Jokaisessa rakennuksessa on runsaasti maatalouteen ja taloudenpitoon liittyviä esineitä. Kotimuseon rakennuksiin kuuluvat muun muassa kirkkotalli ja kalustomakasiini. Varaathan vierailuajan ennen paikalle saapumista.

▸ Taipaleentie 360, Ylistaro
Verkkosivut

 

9. Etelä-Pohjanmaan museo

Etelä-Pohjanmaan museo

Törnävän viehkeässä kartanomiljöössä sijaitsee maakuntamme historiaa avaava Etelä-Pohjanmaan museo ja perinteinen ulkomuseoalue. Kartanon ulkorakennuksiin on sisustettu esimerkiksi museoapteekki ja käsityöläisverstaita. Etelä-Pohjanmaan museo on vuonna 2021 suljettu. Satoi tai paistoi, Törnävän alueeseen voi tutustua vaikka mobiilioppaiden avulla.

▸ Törnäväntie 23, Seinäjoki
Verkkosivut

 

Artikkeli on julkaistu Kulttuurilehti Ilmiössä 12.8.2021.

Visit Seinäjoki

Lisää vinkkejä paikalliskulttuurin haltuunottoon löydät Visit Seinäjoen sivuilta!

Lisätietoja
visitseinajoki.fi

Lisää ilmiöitä: